Consumul de energie in industria alimentara si a bauturilor este notoriu ridicat. In Uniunea Europeana, de exemplu, aceasta reprezinta putin peste 10% din consumul industrial de energie.
In prezent, multe afaceri alimentare se confrunta cu aceasta problema. Iata cateva initiative pe care le poti aborda pentru a reduce consumul de energie in cadrul afacerii tale alimentare:
1. Imbunatateste eficienta sistemelor frigorifice. Refrigerarea si racirea pot reprezenta intre 30 si 80% din consumul de energie al unei afaceri alimentare. Modalitati specifice de imbunatatire a eficientei in acest domeniu includ: folosirea unor schimbatoare de temperatura mai eficiente, utilizarea celui mai potrivit agent frigorific cu cel mai inalt grad de eficienta si implementarea unui sistem robust de intretinere pentru a identifica detectarea scurgerilor si punctele de setare termice optime.
Climacheck este un astfel sistem care eficientizeaza si ajuta la scaderea consumului energiei electrice cu pana la 40% pentru sisteme de aer conditionat, refrigerare si pompe de caldura.
2. Automatizeaza, monitorizeaza si controleaza. Industria alimentara si a bauturilor poate utiliza procesele de automatizare, monitorizare si control existente pentru a economisi energie cum ar fi: stabilirea obiectivelor specifice de energie, folosirea unor noi tehnologii pentru a monitoriza consumul si pentru a optimiza utilizarea echipamentelor.
3. Utilizeaza sisteme si surse alternative de energie acolo unde este posibil. Utilizarea echipamentelor cu factor de putere redus si a altor dispozitive care furnizeaza energie durabila operatiunilor interne poate duce la economii uriase. Iar aici intra toate tehnologiile bazate pe utilizarea panourilor solare sau energiei eoliane, de exemplu.
Astfel de tehnologii, utilizate simultan cu reteaua de alimentare existenta, ofera o putere hibrida care reduce consumul de energie si economiseste costurile de operare.
4. Foloseste sisteme de iluminat eficiente din punct de vedere energetic. Iluminatul cu LED consuma mai putin, necesita mai putina intretinere si este mult mai eficient decat metodele traditionale de iluminat. Astfel de sisteme devin din ce in ce mai atractive in ceea ce priveste costurile, crescand totodata eficienta.
5. Implementeaza o cultura a eficientei energetice. Incorporarea unei culturi a conservarii in randul angajatilor este probabil unul dintre cei mai importanti pasi pe care orice companie de produse alimentare si bauturi le poate face pentru a reduce amprenta lor globala de carbon si pentru a atinge obiectivele de conservare a energiei.
Pentru a face acest lucru cu succes este recomandat sa organizezi sesiuni de instruire pentru a discuta despre cele mai bune practici energetice si pentru a educa operatorii despre cum sa ia decizii mai bune in acest sens.
Pentru multi producatori de alimente si bauturi, conservarea energiei incepe prin crearea unei culturi eficiente din punct de vedere energetic, in care conducerea si personalul se gandesc la conservarea energiei in tot ceea ce fac. Intentia, actiunea si atentia vor duce, fara indoiala, la o reducere favorabila a consumului de energie pentru producatorii de alimente si bauturi.
Frigotehnics iti este alaturi pentru a te ajuta sa gasesti cele mai bune solutii de refrigerare pentru afacerea ta. Incepand de la proiectare pana la executie, service si mentenanta, specialistii lor au experienta in situatii dintre cele mai diverse!