Cum să îți protejezi locuința de ploile abundente

abundente

Poză de pxhere pe Pxhere.com

În fiecare an din ultimul deceniu, în regiunile din România predispuse la secetă (Oltenia, Muntenia, Moldova) a avut loc un fenomen ce pune în pericol integritatea locuințelor. În urma unor perioade de secetă, apariția ploilor abundente a dus la umflarea bruscă a solului din jurul caselor, care din cauza secetei se uscase și se retrăsese. În urma ridicării bruște a pământului ce înconjura casele, au apărut crăpături în pereții acestora și fundațiile au slăbit, punând în pericol integritatea întregii construcții. În acest articol sunt prezentate câteva moduri simple prin care îți poți proteja casa de astfel de fenomene meteorologice.

Ce trebuie să faci pentru a îți proteja casa de efectele ploilor abundente după perioade de secetă

Primul sfat și cel mai simplu de implementat este să cumperi, asamblezi și montezi jgheaburi de jur împrejurul acoperișului locuinței. Jgheaburile preiau toată apa care cade pe acoperiș și o trimit prin gura de vărsare. Recomandarea în cazul construcțiilor din zone afectate de secetă e ca această gură de vărsare să fie pusă la aproximativ un metru de casă, nu 15-20 de centimetri, așa cum se obișnuiește. Asta e din cauză că apa în cantități mari trebuie să curgă cât mai departe de fundația și pereții casei, pentru a evita pe cât posibil umflarea solului din acel perimetru.

O altă recomandare e folosirea unei pompe pentru apă murdară în zonele mai joase ale casei care sunt afectate de apă. Zonele la care se face referire sunt demisolurile, beciurile sau anexele amplasate în vale sau în zone unde curge multă apă. Cu ajutorul produselor din gama de pompe cu tocător pentru apă murdară de pe atomico.ro, poți extrage această apă și celelalte reziduri care se strâng în jurul sau chiar în interiorul spațiilor afectate.

Dacă sfaturile precedente se refereau la „tratarea” efectelor ploii torențiale, următorul se referă la prevenția acestora. Ploaia abundentă amenință fundația numai dacă solul din jurul ei este foarte uscat și s-a strâns. În aceste situații, fundația se lasă cu câțiva centimetri, iar apoi este împinsă brusc înapoi de către ridicarea solului în urma ploii. O metodă prin care să eviți uscarea pământului din jur este să încerci să îl menții umed sau cel puțin în stare normală și pe timp de secetă, pentru a reduce șocul asupra fundației atunci când apa din ploile torențiale ridică solul cu câțiva centimetri.

În concluzie, unele zone din țară, precum Oltenia, Muntenia și Moldova, sunt mai predispuse la secetă, iar când ploile torențiale urmează imediat acestor perioade de secetă, are loc un fenomen periculos pentru stabilitatea și integritatea caselor. Acest fenomen e descris de umflarea bruscă a solului, cu apă, după ce o perioadă de timp a fost foarte uscat și s-a retras. Această modificare a solului are un efect de șoc asupra fundației și pereților și le poate deteriora. Principalele moduri în care poți preveni sau gestiona acest efect sunt: atașarea de jgheaburi care să verse apa de pe casă la o distanță considerabilă de fundație; folosirea pompelor cu tocător pentru apă murdară în zonele mai afectate de ploaie; menținerea solului umed în perioadele de secetă, pentru a preveni uscarea și retragerea, astfel încât alterarea lui să fie cât mai redusă când apar ploile torențiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *