Dacă ne ținem în computerul personal date foarte personale, ca cele de pe cardul bancar, parole la diverse conturi, negreșit ar trebui să avem în vedere anumite metode de securitate. Acestea ar fi: fie programe antivirus, fie parole puternice. Noi vă oferim și alte sfaturi care credem că sunt de bun augur în protejarea datelor online.
În ziua de astăzi, internetul ne “urmărește” cam de peste tot. Îl folosim la locul de muncă, îl folosim acasă ca o resursă de divertisment, îl folosim pentru cumpărături, pentru cardurile bancare, practic pentru orice. Așa că putem deveni victime sigure ale virușilor și hackerilor online. Cum ne putem proteja, ca datele noastre să nu fie furate și să nu fie folosite în mod fraudulos? Deși uneori putem avea ghinionul ca adresa noastră de email să fie scursă într-o breșă de securitate măreață, putem face însă mici schimbări în rutina noastră zilnică, care ne-ar putea scăpa de mari bătăi de cap mai târziu. În primul rând, ar trebui să avem parole pentru fiecare cont pe care îl avem pe orice site la care ne-am abonat. Parolele ar trebui să fie și ele destul de puternice: lungi, să include caractere diferite de la litere la cifre și litere capitale. Aceste lucruri vor întări siguranța contului și vom fi mai protejați. De asemenea, ar fi indicat și să avem parole diferite cam la toate conturile. Putem să memorăm câteva cele mai importante – cum ar fi cele de la bancă, adresa de email – și pe celelalte le putem memora în computerul pe care îl folosim cel mai des. Bineînțeles și parola pentru dispozitivul în sine este crucială.
Că tot a venit vorba despre dispozitivul pe care îl folosim, tocmai pentru că acesta conține date așa de importante și laptopul nostru trebuie să fie protejat cumva. Cea mai sigură și convenabilă variantă este aceea a unui program antivirus. Există destul de multe pe piață, fie gratis, fie contra unei sume. Unele sunt mai ieftine, altele ceva mai scumpe, dar cele mai scumpe ne oferă o garanție de securitate mult mai mare. Cele gratis au pachetul standard, adică ne pot feri de anumiți viruși, dar sunt total incapabile să ne protejeze de anumiți malware agresivi și periculoși. În funcție de ceea ce avem pe computerul nostru, dacă avem doar datele noastre și nu deținem o firmă care stochează informații esențiale despre companie, profituri, datele angajaților etc, atunci un program antivirus la care plătim o sumă modică pe an ar trebui să fie mai mult decât suficient. Își face treaba și tu ești în siguranță. Mai mult, orice dispozitiv pe care îl avem ar trebui să fie actualizat de îndată. Va rula mai bine și va avea și barierele de securitate îmbunătățite.
Mai contează și ce fel de website-uri accesăm atunci când navigăm pe internet. De exemplu, atunci când suntem în timpul liber și vrem să ne relaxăm – să ne uităm la un film sau să jucăm jocuri – ar fi indicat să intrăm doar pe platforme și site-uri oficiale cărora le pasă de securitatea datelor clienților lor. Printre acestea, putem menționa Netflix sau PokerStars. În afară de securitate, PokerStars de exemplu, ia foarte serios și problema confidențialității clienților săi și au o politică foarte strictă în legătură cu asta. Așa că ar fi de recomandat să evităm să accesăm adrese suspicioase, de la care putem “primi” viruși fără să știm.
Ne putem trezi cu un astfel de “cadou” și dacă apăsăm pe link-uri care arată suspicios și pe care le primim de la prietenii de pe rețelele de socializare. Înainte să apăsăm pe un astfel de link, fie ar trebui să îl întrebăm pe acel prieten ce ne-a trimis mai întâi sau să ignorăm link-ul complet. Au existat destul de multe cazuri în care conturile utilizatorilor sunt sparte și astfel de malware sunt trimiși prin această metodă.
O altă variantă de care ar trebui să avem grijă este cea numită metoda “phishing”. Mai multe bănci și-au avertizat deja clienții în legătură cu asta. Dacă primim vreun email în care ni se cer date personale și să plătim o taxă – iar acel email arată ca și cum ar fi de la banca noastră – atunci ar trebui să luăm imediat legătură cu cei de la instituția financiară. De obicei, instituțiile bancare nu procedează așa.
Un alt lucru pe care ar trebui să îl avem în vedere este să nu realizăm tranzacții importante atunci când suntem conectați la rețele de WiFi publice. Acestea sunt cele mai vulnerabile și expuse unor anumiți viruși; așa că datele tale personale pot fi imediat sustrase. Ne putem deschide datele mobile pentru internet banking, iar rețeaua WiFi din restaurant o putem folosi doar să dăm mesaj sau să citim știrile de exemplu.
Acestea sunt doar câteva sfaturi care vin din partea noastră. Dacă le urmăm, cu siguranță șansele de a cădea pradă unui virus sunt mai mici, dar nu imposibile. Ar fi bine și să ne schimbăm parolele la un anumit interval de timp, tot pentru o mai mare securitate.