Atunci cand se pune la cale constructia unei locuinte, printre elementele care atrag cel mai mult atentia constructorilor dar si proprietarilor se regaseste usa. Calea de acces in orice locuinta, este obiectul care trebuie sa asigure un nivel optim de securitate, dar si sa izoleze excelent din punct de vedere fonic si termic, pentru mentinerea unei stari de confort ridicate a locatarilor. Piata usilor a devenit una foarte ofertanta in ultimii ani, existand o multime de variante de usi din lemn, dar si usi din metal pe care le poti alege pentru a-ti securiza locuinta, dar si pentru a-i aduce un plus din punct de vedere estetic.
Nu doar in cazul in care iti construiesti o casa noua te intereseaza sa achizitionezi o usa, ci si atunci cand vrei sa renovezi. Schimbarea unei usi invechite, demodate sau poate chiar defecte este o practica des intalnita. Daca alegi sa apelezi si tu la o reimprospatare a locuintei prin montarea unei noi usi, trebuie sa stii ca acest procedeu nu este deloc simplu si trebuie realizat prin respectarea unor pasi bine definiti, in asa fel incat lucrarea sa fie rezistenta si eficienta. Iata tot ce trebuie sa stii despre montajul corespunzator al unei usi metalice.
Etapele montarii unei usi din metal
Pentru a monta o usa de metal este foarte important sa apelezi la persoane cu experienta si care sa stie cum sa gestioneze fiecare pas al procesului. Este important de stiut ca exista mai multe etape in cadrul acestei operatiuni, iar toate sunt foarte importante, inclusiv cele ce tin de pregatirea locului in care va fi montata usa. Iata care sunt toti pasii pe care trebuie sa ii respecti.
- Curatarea si pregatirea spatiului in care va fi incadrata usa – daca este vorba despre inlocuirea unei alte usi, este esential ca tocul vechi sa fie indepartat complet. Apoi se trece la curatarea si realizarea cotei, iar golul de zidarie lasat trebuie sa fie cu aproximativ doi centimetri mai mare pe latimea si pe inaltimea usii.
- Fixarea usii cu pene din lemn – dupa ce spatiul a fost pregatit corespunzator, se poate trece la pozitionarea usii in golul creat in zid. Trebuie verificata si corijata foarte bine verticalitatea. Pentru aceasta, se utilizeaza o nivela cu bula de aer. Ulterior, usa se inchide si se deschide in repetate randuri, pentru a se certifica faptul ca functioneaza corect. In acest sens, este necesar ca usa sa nu opuna rezistenta la inchidere si sa nu agate la deschidere. Usa nu trebuie montata direct pe polisteren, ci trebuie utilizate penele din lemn la inceput.
- Scoaterea dopurilor de pe toc – odata ce s-a constatat ca usa se misca asa cum ar trebui si nu exista niciun fel de piedici, dopurile pot fi scoase de pe toc, iar prin gauri usa va fi fixata in perete cu ajutorul unor dibluri metalice. Apoi, dopurile se pun la loc. Pentru finalizarea procesului de fixare, se utilizeaza spuma poliuretanica, care izoleaza foarte bine din punct de vedere termic. Toata cavitatea interioara a tocului trebuie umpluta cu spuma. Usa poate fi montata si cu ajutorul echipamentelor de sudura, insa trebuie sa acorzi foarte mare atentie tocului, pentru ca acesta sa nu fie atins.
- Se monteaza manerul si contrapiesa de reglaj de la broasca – in aceasta ordine, pentru ca manerul este de folos pentru a deschide si inchide usa, iar contrapiesa asigura inchiderea usii in mod etans.
- Spuma se lasa la intarit – usa trebuie lasata cateva ore fara a fi deschisa, pentru ca spuma sa se intareasca. In cazul in care exista scapari de spuma pe toc sau pe suprafata usii, este foarte important sa le lasi sa se usuce si sa le cureti de abia la final, pentru ca vor fi mult mai usor de indepartat, fara a se intinde.
Asadar, acestia sunt pe scurt pasii pe care trebuie sa ii urmeze oricine monteaza o usa metalica, pe care o poate comanda cu incredere de pe www.maco.ro. Acolo poti gasi cele mai bune oferte si usi din materiale de cea mai buna calitate, gata sa iti securizeze si sa iti izoleze casa cu brio.