miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăAuto/MotoCum recunoşti cauciucurile de iarnă, necesare pentru a nu lua amendă

Cum recunoşti cauciucurile de iarnă, necesare pentru a nu lua amendă

Sezonul rece a venit şi milioane de şoferi trebuie să se gândească deja la schimbarea cauciucurilor maşinilor pe care le conduc. Exista două motive pentru a face acest lucru – vor circula cu o siguranţă suplimentară în condiţii specifice de iarnă şi vor evită să primească amenzi de ciruclaţie.

Când trebuie schimbate cauciurile maşinii pentru a nu lua amendă? Potrivit proagora.net, nu există un interval calendaristic predefinit pentru schimbarea lor. Legislaţia românească prevede că este obligatorie echiparea maşinii cu pneuri de iarnă de fiecare dată când drumurile pe care se circulă sunt acoperite cu zapadă, gheaţă sau polei. Ca atare se poate lua amendă pentru lipsa lor în orice zi a anului. Aşadar, nu aştepta iarna calendaristică pentru a îţi echipa maşina.

În această perioadă, zăpada poate cădea oricând peste noapte, iar găsirea unui service auto care să te ajute cu schimbarea cauciucurilor va fi o adevărată provocare. Mai toate vor avea calendarul full pe câteva zile în faţă.

Cum recunoşti cauciucurile de iarnă

Totuşi, e posibil să ai deja maşina echipată cu pneuri de iarnă. Cu îţi dai seama dacă e aşa? E simplu, acestea trebuie să aibă inscriptionate literele M si S, sub diferite forma: M+S, M.S ori M&S.

Potrivit Poliţiei Române inscripţionarea acestor litere pe pneuri este suficientă pentru a nu lua amendă. Totuşi, dacă te gândeşti şi la siguranţa ta, trebuie să ai grijă ca florile cauciucurilor să fie cât mai bine adaptate condiţiilor de iarnă pentru a nu derapa atunci când conduci.

Chiar dacă conduci pe drumuri aparent fără zapăda, gheaţă sa polei, pot exista mici porţiuni de drum în care maşina să alunece, fără a le anticipa la timp.

Cât este amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă

Ca orice amendă de circulaţie, cea pentru lipsa caucuiucurilor de iarnă este calculată în puncte şi un procent din salariu minim pe economie.

Codul rutier prevede că amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă face parte din clasa a IV-a de sancţiuni şi este cuprinsă între 9 şi 20 de puncte de amendă.

Având în vedere valoarea unui punct de amendă, în prezent, poţi fi sancţionat cu o amendă cuprinsă între 1.305 lei şi 2.900 de lei.

În timp, aceasta ar putea să crească, odată cu creşterea salariului minim pe economie.
Dincolo de faptul că poţi lua amendă pentru lipsa cauciucurilor de iarnă, nu uită de siguranţa ta şi a celor care se urcă în maşină alături de tine.

Echipează-ţi maşina din timp pentru a te asigura că ai cauciucuri de iarnă atunci va cădea prima ninsoare.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
magazin online de bijuterii

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro

Ultimele