În condițiile creșterilor semnificative de prețuri ale energiei electrice gazului natural, oamenii caută soluții inteligente pentru a plăti cât mai puțini bani pe facturi. Din fericire, există soluții ideale care ne pot ajuta să reducem la minimum posibil costurile de întreținere ale locuinței, chiar și în sezonul rece.
Eficiența energeticăși cea de consum sunt două elemente centrale ale discuțiilor din această perioadă, atât la nivelul autorităților centrale, cât și al simplilor cetățeni.
Iată câteva soluții
1. Instalarea unor reductoare de apă
Aceste dispozitive își regăsesc utilitatea sub mai multe forme într-o locuință. Specialiștii recomandă să fie instalate unde presiunea standard a apei depășește 5-6 bar. Ele se montează și împreună cu un sistem de filtrare al apei, pentru ca instalația de alimentare cu apă să fie complet protejată.
Avantajele unui astfel de instrument sunt nenumărate, dar poate cel mai important dintre ele vizează faptul că reductoarele de apă diminuează risipa. Prin urmare, costul final al facturii la apă va fi mai mic.
Dacă ești curios despre cum te pot ajuta mai mult reductoarele de apă, intră pe site-ul Shop-einstal.ro și documentează-te temeinic înainte de a face o achiziție care, apropo, pleacă de la doar câteva zeci de lei.
2. Investește în izolație termică
Izolația termică permite menținerea unei temperaturi optime în locuință, fie că vorbim despre cea exterioară și/sau interioară. Ambele au diverse avantaje, iar cel mai notabil este faptul că își amortizează în doar câțiva ani investiția, deoarece reduce risipa de energie. Facturile lunare sunt mai mici, iar confortul în locuință este sporit.
De asemenea, gradul de umezeală, apariția mucegaiului, pot fi și ele controlate printr-un sistem eficient de termoizolație, realizat de profesioniști în domeniu.
3. Folosește un termostat ambiental
Optează să montezi pe centrala ta, dacă nu are, un termostat. Acesta te va ajuta să setezi temperatura în cameră, iar centrala ta termică, indiferent că este pe gaz sau pe energie electrică, va ști exact când să se oprească. Vei evita astfel situațiile în care ești nevoit să oprești și să pornești singur centrala, de fiecare dată când resimți un anumit disconfort.
Mai mult, vei avea control absolut al temperaturii în casă atunci când pleci de acasă o perioadă mai îndelungată. Într-o astfel de situație, specialiștii recomandă să îi permiți centralei să încălzească încăperile astfel încât să se evite înghețarea instalațiilor. O temperatură setată la 7-8 grade Celsius este, în general, optimă.
4. Lasă lumina naturală să pătrundă cât mai mult în încăperi
Chiar dacă în sezonul rece beneficiem de lumină naturală mai puțin timp decât vara, primele ore ale zilei trebuie folosite la maximum. Evită să ai draperii închise la culoare și trage perdelele din fața geamurilor, pentru a permite razelor Soarelui să încălzească, cât de cât, încăperile din casa ta.
Pe lângă faptul că vei folosi mai puțină energie pentru a te încălzi în prima parte a zilei, lumina naturală îți va oferi și un confort psihic, deoarece este demonstrat faptul că expunerea la această lumină favorizează menținerea unei dispoziții mai bune.
În concluzie, nu uita că, dincolo de scumpirile de piețele de energie, de tine depinde, în mare parte, cât de mare este factura pe care trebuie să o achiți la final de lună. Aceste gesturi aparent insignifiante pot influența decisiv costul.
Sursă foto: pixabay