joi, iulie 18, 2024
AcasăAuto/MotoCum functioneaza motorul unui tractor?

Cum functioneaza motorul unui tractor?

Printre cele mai utilizate si cunoscute utilaje pe care le folosesc fermierii si cei ce se ocupa de cultivarea pamantului este tractorul. Acest utilaj este folosit in mai multe domenii precum agricultura, industrie si constructii si reuseste sa usureze si eficientizeze munca oamenilor.

Asa cum pentru fiecare utilaj exista o gama larga de piese de care are nevoie pentru a functiona si tractoarele contin multe piese. Motorul este cea mai importanta piesa a tractorului, acesta punandu-l in functiune, iar modul in care functioneaza un motor de tractor este unul pe cat de complex pe atat de interesant.

Un tractor este compus dintr-o multime de piese, de la cele majore ( roti, caroserie, etc ) pana la distribuitoare hidraulice si numeroasele piese marunte ale motorului.

Privind in istorie ne putem reaminti ca pana in anii ʼ20, tractoarele functionau pe baza unui alt tip de motoare, bazat pe aprinderea prin scanteie. Combustibilul care era folosit atunci la tractoare John Deere era benzina sau kerosenul. Odata ce lumea a evoluat, motoarele diesel si semidiesel le-au luat locul celor vechi, astazi, majoritatea tractoarelor functionand cu motoare diesel in 4 timpi.

Dupa cum ziceam, tractoarele au mai multe componente. Asadar, iata care sunt principalele componente ale tractoarelor:

Monoblocul sau cilindrul, capul, pistonul, biela, volanta, baia de ulei, arborele de distributie, dar si piese mai generaliste care nu necesita aceeasi atentie.

Monoblocul-cilindrul este elementul principal al motorului, acesta fiind corpul său. Cilindrul cuprinde cavitatile pentru sistemul de racire sau elemente pentru conectarea altor piese.

Capul (mentionat mai sus) reprezinta piesa cu care se inchide cilindrul si se etanseaza motorul.

Pistonul se deplaseaza pe verticala in momentul in care functioneaza si este o piesa la fel de importanta la fel ca celelalte.

Despre biela e de ajuns sa stii ca e piesa cu ajutorul careia se transmite mai departe miscarea pe care o face pistoanele.

Mai avem arborele cotit care e un element la se conecteaza pistoanele si care preia miscarea de la acestea.

Volanta se ocupa cu sustinerea miscarii de rotatie a arborelui cotit care face sa fie una regulata.

Baia de ulei reprezinta recipientul in care se afla uleiul de motor. Uleiul are rolul de a lubrifia si raci motorul in timpul functionarii. In cazul in care uleiul nu este bun, motorul se poate supraincalzi si se poate face frictiune intre piese.

Cat despre arborele de distributie este o piesa care e conectata la motor printr-o centura dintata. Are rolul de a deschide si inchide supapele.

Atunci cand esti pus in situatia de a achizitiona un tractor trebuie sa fii atent la partea tehnica, adica starea componentelor pe care le detine cat si la motor.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
magazin online de bijuterii

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro
vopsea

Ultimele