joi, decembrie 1, 2022
AcasăActualConurbația Jiului, o nouă axă de dezvoltare locală

Conurbația Jiului, o nouă axă de dezvoltare locală

Conurbația Jiului este cea mai recentă propunere de dezvoltare locală în Oltenia și Șara Moților. Conurbația, în termeni geografici, este o asociere informală între orașe apropiate, în scopul cooperării locale integrate. Conurbațiile sunt obișnuite în Occident. Conurbația este asimilată în unele situații cu megalopolisul.

Conurbația Jiului își are actul de natere în data de 2 septembrie 2021. Unitățile Administrativ-Teritoriale Județul Hunedoara, Județul Gorj și Județul Dolj, prin reprezentanții lor și-au exprimat intenția de a colabora. Scopul esențial este acela al creării unei axe de dezvoltare teritoriale integrate a celor trei județe.

      Memorandumul „Axa de Dezvoltare HUNEDOARA – GORJ – DOLJ „CONURBAȚIA JIULUI” reprezintă actul de creare al structurii teritoriale de cooperare intercomunitară. El are ca scop reprezentarea intereselor regionale ale orașelor Hunedoara, Târgu-Jiu și Craiova. Practic, noua asociere va urmări ca deciziile legate de managementul implementării fondurilor europene să fie aprobate la nivelul celor trei județe. Girj și Dolj fac parte din Regiunea Sud-Vest de Dezvoltare, iar Hunedoara face parte din Regiunea Centru de Dezvoltare.

               Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu a declarat :  „Principalul nostru scop este ca, unindu-ne forțele și energiile, să facem ca localitățile din județele noastre să fie mai prospere, mai atractive pentru investitori. Inițiativa noastră are la bază principiul subsidiarității și ne oferă oportunitatea de a accesa direct fonduri europene. Prin urmare, este un proiect din care toată lumea are numai de câștigat”,

     Conurbația Jiului se întemiază pe patru mari arii de dezvoltare:  infrastructura de conectare și accesibilizarea întregii zone; instituții interconectate și performante în serviciul cetățenilor și turiștilor; investiții în calitatea vieții locuitorilor din întreaga zonă; măsuri de inserție și suport pentru grupurile marginalizate și minoritare.

     Alianța Conurbația Jiului poate deveni un model de cooperare pentru întărirea capacității administrative și de negociere cu instituțiile centtrale ale statului și cu actorii economici.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente