joi, decembrie 1, 2022
AcasăCulturaConstantin Brâncuși-Gorjeanul care a cucerit lumea:„ Am colindat toată lumea, mă cunoaşte...

Constantin Brâncuși-Gorjeanul care a cucerit lumea:„ Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu…”

Nu îmi propun să redau aici biografia lui Constantin Brâncuși. Este prea cunoscută, au fost și sunt specialiști care o pot face mai bine decât mine.

Constantin Brâncuși a fost un gorjean născut la Hobița, la 19 februarie 1876, deci în pragul Războiului de Independență. De mic copil a preferat să cioplească mici obiecte de lemn, să își ocupe timpul atunci când păștea oile familiei.

Până la 1903, când a plecat din țară, Brâncuși a fost băiat de prăvălie, a studiat la Școala de Arte și Meserii, apoi la Belle-Arte. La 1903, a realizat un ecorcheu din gips al corpului uman, pe care Dimitrie Gerota, renumit medic l-a considerat perfect anatomic. Îl găsiți la Palatul Jean Mihail din Craiova, actualul Muzeu de Artă.

Constantin Brâncuși a fost genial și încăpățânat ca toți țăranii Olteniei. A lucrat cu marele Auguste Rodin, dar țăranul din el, olteanul care trăise în natura Gorjului a spus că la umbra marilor copaci nici măcar iarba nu crește: „Când creezi, trebuie să te confunzi cu Universul şi cu elementele. Şi pentru ca să realizezi ceva, nu trebuie să nu fii tu însuţi şi să te distrugi. Şi trebuie să cauţi mereu să scapi de maeştrii. Nu ajunge să posezi idei.”

Așadar, Brâncuși a ales să lucreze singur. Două lucruri l-au definit pe Brâncuși: pasiunea pentru reducerea artei de la formă la esență și gustul pentru monumental. Visa practic să creeze mari monumente și ansambluri. Probabil, moștenirea marilor monumente ale Antichității greco-romane îl marcase, mai ales că Gorjul era plin de ruine ale unor castre romane. La capitolul lucrări monumentale, Brâncuși lucrat la mormântul fiului unui maharajah indian și a realizat Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu. Evident, în vremuri mai liniștite ar fi putut face mai multe.

Crezul său poate fi dedus din unele citate care i-au fost atribuite:

Nu am vrut să sculptez pasărea, am vrut să sculptez zborul….Am şlefuit materia pentru a afla linia continuă. Şi când am constatat că n-o pot afla, m-am oprit; parcă cineva nevăzut mi-a dat peste mâini....,,Eu am voit să înalţ totul dincolo de pământ. Cocoşii mei cântă! Şi păsările mele zboară!”…..

Brâncuși desconsidera arta Renașterii, era dezgustat de îngerașii durdulii și pesronajele musculoase din opera lui Michelangelo: „ Michelangelo ni se relevă a fi acela care a mers mai departe, pe calea sculpturii Helenismului. Aţi putea, însă, să staţi, să vă odihniţi, măcar o noapte, alături de capodopera sa, Moise?”

Pasărea Măiastră i-a fost oprită la vama din SUA pe motiv că a fost încadrată ca obiect tehnic. Gorjeanul încăpățânat a câștigat procesul și a impus că el crease o operă de artă.

Mai târziu, unii pasionți de istoria spațiului cosmic au afirmat că Pasărea Măiastră a inspirat constructorii de la NASA în privința unor linii aerodinamice. Să nu uităm că avionul cu reacție a fost invenția unui alt celebru oltean prin naștere, Henri Coandă.

Constantin Brâncuși a avut un mare succes la femei celebre: celebra colecționară de artă, Peggy Guggenheim, amercianca de origine irlandeză Eileen Lane, pianista Vera Moore, care i-a dăruit unicul fiu pe care nu l-a recunoscut niciodată i-au fost prietene adevărate toată viața. Pe Eileen Lane a adus-o în 1922 la Hobița, unde irlandeza a îmbrăcat portul gorjenesc de care era foarte mândră.

Maria Tănase i-a fost și ea o bună prietenă. I se atribuie lui Brâncuși, de către Petre Pandrea următoarea declarație: „Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră! Auzi tu, fată, mă înţelegi? Vezi, tu, Mărie! Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu… Auzi? Mă-nţelegi?

Este cea mai frumoasă declarație prin care recunoști un oltean… Acesta a fost și va rămâne Brâncuși, gorjeanul la care veneau parizienii la atelierul din Impasse Ronsin să vadă cum prepara pe vatra dată cu var, mămăliga în tuci, pe pirostii.

Venise la el și celebrul miliardar David Rockefeller care l-a întrebat ce poate face pentru el. Brâncuși i-ar fi spus: „Mătură atelierul!”

Brâncuși a realizat ultima sa operă notabilă, Broasca Țestoasă în 1943. Parisul era ocupat atunci de naziști. E un miracol cum Constatin Brâncuși a rezistat în Parisul ocupat, când naziștii lui Hermann Goring căutau să jefuiască opere de artă pentru mega-muzeul Reichsmarschall-ului Goring. Prin miracol, nicio piesă de la Luvru nu a părăsit Franța. Peggy Guggenheim a fugit din Franța cu ultimul tren înainte de capitularea Franței la 22 iunie 1940. Constantin Brâncuși, Coco Chanel au rămas acolo și i-au înfruntat pe naziști. Păcat că de această parte a vieții lui Brâncuși nu se prea ocupă nimeni..

Constantin Brâncuși a dus spiritul Gorjului acolo unde cu greu l-ar mai putea duce cineva. El a creat artă din lucruri simple din viața oltenilor și a românilor în general: „Şurubul de teasc – el mi-a dat ideea Coloanei fără sfârşit”….Duceţi-vă la noi, în România, să vedeţi oamenii, costumele, locurile. Duceţi-vă să vedeţi ceea ce am putut să realizez eu, la Târgu-Jiu!

Iar dacă vrem să înțelegem ce l-a determinat pe Brâncuși să aibă destinul extraordinar pe care l-a avut trebuie să pornim de la o cugetare a lui valabilă și la 146 de ani de la nașterea lui, aniversați azi,19 februarie 2022, și la 65 de ani de la moartea sa care se vor împlini la 16 martie 2022: „Trebuie să urci cât mai sus pentru a vedea cât mai departeA „vedea” în depărtare este ceva, însă a ajunge acolo este cu totul altceva”.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente