Comisia Europeana a invitat CE Oltenia sa declanseze procedura de notificare, etapa finala a procesului de aprobare a Planului de restructurare si decarbonare, document transmis la Bruxelles pe 31 august 2020.
Reprezentantii CE Oltenia au dialogat constant, in cele peste doua luni scurse de la transmiterea planului, cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a clarifica unele prevederi ale documentului, cum ar fi cele legate de veniturile companiei sau cele referitoare la contractele de finantare bancara.
„Am aratat partenerilor de dialog de la Bruxelles ca sursa noastra principala de venituri este vanzarea de energie electrica si am oferit explicatii despre strategia de vanzare. Comisia a mai vrut sa stie de ce contractele CEO sunt anuale si nu multianuale si le-am explicat ca acest lucru nu a fost posibil din cauza legislatiei din Romania. Aceasta legislatie specifica domeniului este in curs de modificare si se va incheia la inceputul anului viitor. Sigur, acestea sunt intrebari firesti, mai ales ca este un Plan complex care se intinde pe 5 ani si care presupune un efort financiar de 3,5 miliarde de euro. Dialogul cu Comisia Europeana va continua si in perioada de notificare, iar eu si echipa mea suntem pregatiti sa raspundem si sa clarificam orice intrebare venita de la Bruxelles”, a declarat Daniel Burlan, presedintele Directoratului CE Oltenia.
Complexul Energetic Oltenia este al doilea jucator de pe piata locala a energiei electrice, cu o cota de piata de 22%. Importanta companiei este confirmata in Strategia Energetica a Romaniei pentru 2020 – 2030, cu perspectiva anului 2050, document aflat in proces de avizare la Guvern si care evidentiaza necesitatea implementarii Planului de dezvoltare si decarbonare a CE Oltenia.
”In contextul politicilor europene actuale de decarbonare, care au drept rezultat utilizarea din ce in ce mai redusa a combustibililor fosili si mai ales a carbunelui, implementarea Planului de dezvoltare si decarbonare al CE Oltenia are un rol deosebit in directiile strategice de dezvoltare a sectorului energetic, in vederea realizarii unei tranzitii realiste si sustenabile catre o productie de energie electrica cu emisii cat mai reduse de carbon, in speta, transferul de la capacitatile pe carbune la cele pe gaze naturale si surse regenerabile de energie. Acesta reprezinta un proiect de investitii prioritar in strategia energetica intrucat genereaza un impact pozitiv asupra emisiilor de CO2 in producerea de energie electrica si contribuie la asigurarea securitatii energetice si reducerea dependentei de resursele energetice externe”, se arata in Strategia Energetica a Romaniei.
Mentinerea CE Oltenia in sistemul energetic national este esentiala, printre altele, pentru evitarea sincopelor in alimentarea cu energie electrica si pentru mentinerea pretului energiei electrice in limite rezonabile.
Planul de restructurare si decarbonare a CE Oltenia a fost gandit si structurat pe o perioada de cinci ani, perioada in care compania trebuie sa devina viabila prin eficientizarea operatiunilor si trecerea la resurse regenerabile si mai putin poluante.