vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăActualCentenarul Încoronării de la Alba Iulia (15 octombrie 1922) celebrat la Universitatea...

Centenarul Încoronării de la Alba Iulia (15 octombrie 1922) celebrat la Universitatea din Craiova

Momentul 15 octombrie 1922 este încărcat de profunde semnificații naționale dar și internaționale. Realizarea Marii Uniri, recunoașterea parțială a actelor plebiscitare de la Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia (Protocolul Basarabiei a fost semnat în octombrie 1920, sub rezerva că problema frontierei româno-ruse urma să se decidă de către ambele state după reluarea relațiilor diplomatice, însă o astfel de înțelegere nu s-a materializat, deși a fost gândită de Nicolae Titulescu) trebuiau celebrate cu fastul necesar.

Regele Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria au decis ca încoronarea să se facă în Cetatea Unirii, acolo unde intrase triumfal în noiembrie 1599 chiar Mihai Viteazul.

Pe larg, detaliile mai puțin cunoscute și semnificațiile încoronării vor putea fi înțelese de către studenți, cadre didactice și pasionați de istorie, dacă vor participa la prelegerea domnului prof.univ.dr.habil.Sorin Liviu Damean, Decanul Facutății de Științe Sociale, Universitatea din Craiova intitulată Încoronarea Regală de la Alba Iulia – 15 octombrie 1922: ceremonial și semnificații, conform următorului anunț:

„Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova în parteneriat cu Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Dolj organizează, sub genericul CENTENARUL ÎNCORONĂRII, conferința intitulată: „Încoronarea Regală de la Alba Iulia – 15 octombrie 1922: ceremonial și semnificații” susținută de profesor universitar doctor Sorin Liviu DAMEAN. Evenimentul va avea loc pe data de 14 octombrie 2022, ora 12:00, la sala 444, clădirea centrală a Universității din Craiova.

Pe platoul cetății Alba Iulia, lângă Catedrala Romano-Catolică, a fost construită Catedrala Ortodoxă, ridicată între 28 martie 1921 și 15 septembrie 1922. Catedrala a fost construită în stilul catedralelor bizantine, inspirată fiind de Biserica Domnească din Târgoviște, planul fiind acela numit „cruce greacă înscrisă”. S-a ales acst model, pentru că în Biserica de la Târgoviște se încoronau domnitorii Țării Românești, potrvit tradiției.

Regele Ferdinand s-a încoronat așezându-și pe cap Coroana de Oțel, făcută dintr-un tun otoman capturat la Plevna în 1877, pe care o purtase și Regele Carol I din 1881 apoi după ce Regina Maria a îngenuncheat, i-a pus pe cap soției sale, coroana de aur. Coroana Reginei Maria este asemănătoare coroanei de aur a Despinei Milița, soția lui Neagoe Basarab, domn al Țării Românești.

Pentru că Regele Ferdinand era catolic, ceremonia de încoronare s-a ținut în exteriorul Catedralei, „Baldachinul încoronării” fiind plasat în fața marelui turn-clopotniță al Catedralei.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente