sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăSănătateCe este frenectomia si ce rol are?

Ce este frenectomia si ce rol are?

O frenectomie – uneori numita frenulectomie – este o procedura de chirurgie orala care trateaza problema limbii lipite de baza cavitatii bucale sau buzele prinse de gingii. In timpul procedurii, chirurgul taie sau modifica frenul, o banda de tesut conjunctiv care uneste doua zone. In gura, frenul poate uni buzele de gingii sau limba de baza cavitatii bucale.

Sunt mai multe frenuri in gura. De cele mai multe ori, nu provoaca probleme. Cu toate acestea, daca frenul este prea scurt sau prea strans, poate provoca probleme de sanatate orala si poate avea un impact negativ asupra vorbirii. La bebelusi, poate provoca probleme cu alaptarea si inghitirea.

Cine are nevoie de frenectomie?

De cele mai multe ori, frenectomiile sunt efectuate bebelusilor care au probleme de hranire sau daca exista probleme de vorbire. Dar uneori, frenectomiile sunt necesare si pentru adulti. De exemplu, uneori, frenul poate fi atat de strans incat trage gingiile departe de dinti. O frenectomie elibereaza banda de tesut conjunctiv, reducand riscul de aparitie a cariilor, recesiune a gingiilor si alte probleme de sanatate orala.

Care este scopul unei interventii de frenectomie?

Exista multe motive pentru care un adult sau un copil ar putea avea nevoie de o frenectomie. Medicul  poate recomanda aceasta procedura pentru a corecta un fren care cauzeaza:

  • Lipirea buzelor de gingii, care limiteaza miscarea buzelor;
  • Lipirea limbii de baza cavitatii bucale, care limiteaza libertatea de miscare a limbii;
  • Diastema (un spatiu intre dinti), care poate fi neplacut din punct de vedere cosmetic pentru unele persoane;
  • Recesiunea gingiilor, care poate duce la gingivita, carii si mobilitate dentara;
  • Durere, umflare sau sensibilitate la periaj sau ingrijire orala.

Exista doua tipuri principale de frenectomii orale:

  • Frenectomia linguala: aceasta procedura indeparteaza sau modifica banda de tesut care leaga partea inferioara a limbii de partea de jos a gurii. Frenectomiile linguale sunt folosite pentru corectarea legaturilor dintre limba si baza cavitatii bucale.
  • Frenectomie labiala: numita uneori frenectomie maxilara, aceasta procedura indeparteaza banda de tesut care leaga gingiile superioare de dintii din fata. Frenectomiile labiale sunt folosite pentru a corecta legaturile buzelor. Este important de retinut ca frenectomiile labiale pot fi efectuate si pe buza inferioara, dar frenectomiile buzelor superioare sunt mai frecvente.
poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
magazin online de bijuterii

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro
vopsea

Ultimele