Protecția muncii reprezintă ansamblul de acțiuni și măsuri pentru prevenirea riscurilor profesionale, protecția sănătății și securitatea lucrătorilor pentru eliminarea factorilor de risc și de accidentare prin informarea, consultarea, instruirea, protejarea lucrătorilor și a reprezentanților lor.
Hoffmann group îți pune la dispoziție o întreagă serie de echipamente pentru a fi protejat în timpul muncii. Compania îți oferă o gamă variată și extinsă de produse utile, produse precum sunt ochelarii de protecție, mănușile, căștile pentru protecția auzului, căștile pentru protecția capului și lista poate continua. Dar oare care este echipamentul care satisface toate nevoile când vine vorba de protecția muncii? Poate fi o temă subiectivă, dar haide să începem cu începutul și să aflăm în ce constă această listă.
Produsele de care avem strictă nevoie la muncă
În România, măsurile de protecția muncii sunt reglementate prin Legea securității și sănătății în muncă și a normelor de aplicare a acesteia, norme realizate pentru protecția muncii și instrucției specifice de securitate și sănătate în muncă. Iar pentru că toate societățile comerciale sunt obligate să asigure angajaților lor condițiile necesare impuse de lege cu privire la Protecția Muncii, așadar, îți vom prezenta doar echipamente autorizate de muncă.
- Protecția ochilor
Aici avem în mare parte diferite tipuri de ochelari de protecție și șervețele corespunzătoare pentru curățarea ochelarilor. Când lucrezi în praf și în condiții îngreunătoare, ai nevoie acest tip de protecție
- Protecția auzului
O colecție impresionantă de căști de protecție pentru auz, diferite dopuri pentru urechi și chiar și un dozator de dopuri pentru urechi. Perfecte pentru a-ți proteja unul dintre cele mai importante simțuri
- Protecția capului și a vederii
Am auzit multe incidente neplăcute care s-au soldat cu pierderea vieții sau cu contuzii serioase din cauza nepurtării căștii de siguranță pentru cap. Un aspect important este purtarea oricărui tip de cască de protecție. Orice ne poate salva de un incident nedorit. Fie o vizieră, fie un turboshield, o mască automată de sudură ori o cască de protecție clasică
- Protecție respiratorie
Deja suntem familiari cu măștile medicinale care ne protejează căile respiratorii. Dar acum avem și măști de filtrare a particulelor cu set de filtre de schimb, măști parțiale cu filtru integrat sau doar corpul de mască
Este clar, acum avem o multitudine de soluții de a ne proteja, dar trebuie să o și facem! Cum? Respectând normele impuse de lege și alegând soluțiile care ne mențin o siguranță sporită mereu. În orice domeniu ai activa, nimeni nu vrea să fie rănit sau să ajungă în alte situații mai grave, situații care deseori pun familiile la grele încercări.
Cât de importantă este protecția muncii?
Scopurile declarate ale protecției muncii sunt menținerea sănătății și a capacității de muncă a lucrătorului prin atingerea unui nivel cât mai înalt de siguranță a acestuia. Numeroasele accidente, îmbolnăviri profesionale și alte tipuri de evenimente nedorite petrecute la locul de muncă de-a lungul timpului, și care au fost soldate cu vătămare fizică, emoțională, psihică sau chiar s-a ajuns la moartea unora dintre lucrători. În consecință, s-a impus crearea unui cadru legal care să oblige la desfășurarea lucrului în condiții optime de siguranță.
Iar pe măsură ce s-au stabilit norme de securitate și sănătate în muncă, s-au creat și sancțiuni, atât pentru angajatorii care nu își respectă obligațiile legale în domeniu, cât și pentru lucrătorii care ignoră măsurile de protecția muncii impuse de angajatori.
Iată o listă completă cu actele normative care reglementează securitatea și sănătatea în muncă:
- Legea 319/2006 – privind securitatea și sănătatea în munca publicată în Monitorul Oficial al României 646 din 26 iulie 2006.
- HG 1425/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 319/2006.
- HG 955/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor legii 319/2006.
- Legea 90/1996 – Legea protecției muncii republicată în Monitorul Oficial al României 47 din 29 ianuarie 2001.
- Legea 108/1999 pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii, republicată în Monitorul Oficial al României 740 din 10 octombrie 2002.
- OUG 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, actualizată și aprobată prin Legea 25/2004.
Lista continuă cu multe alte legi pe care ar trebui să le cunoaștem, atât ca angajat, cât și ca angajator. Necunoașterea legii nu reprezintă un motiv pentru care cele două părți implicate să nu răspundă în fața legii, de aceea este important să citim cu mare atenție fiecare contract de muncă pe care-l semnăm, indiferent de care parte ne aflăm.