joi, decembrie 1, 2022
AcasăEconomicCartofii și legumele continuă să fie în topul scumpirilor, cu creșteri de...

Cartofii și legumele continuă să fie în topul scumpirilor, cu creșteri de prețuri de peste 2,5% de la o lună la alta

Prețurile de consum au urcat, în noiembrie, cu 0,31% față de luna anterioară, pe fondul scumpirii produselor nealimentare cu 0,5% și a serviciilor, cu 0,31%, în timp ce prețurile alimentelor aproape au stagnat (+0,06%), reiese din datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică.

piataaaaaDintre alimente, cel mai mult s-au scumpit, în noiembrie față de octombrie, cartofii, cu 2,8%, legumele și conservele de legume, cu peste 2,5%, ouăle, cu 2,11% și zahărul, cu 1,9%. În schimb, citricele și alte fructe meridionale s-au ieftinit în noiembrie cu 12,96% comparativ cu octombrie.

În aceeași perioadă, din categoria mărfurilor nealimentare, cel mai mult au crescut prețurile țigărilor și tutunului, cu 2,38%, în timp ce la polul opus a fost energia termică, cu o ieftinire de 2,03%.

La capitolul servicii, s-au scumpit cele din categoria ‘alte servicii’, cu 1,28%.

Inflația anuală s-a menținut în teritoriu negativ în noiembrie, la minus 1,1%, în urcare de la minus 1,6% în octombrie.

În luna noiembrie 2015, ponderea mărfurilor și serviciilor care au înregistrat o scădere a prețurilor, comparativ cu noiembrie 2014, este de 37,5% iar cele care au avut creșteri cuprinse în intervalul 0 — 2,5% dețin o pondere de 33,9%. Mărfurile și serviciile ale căror prețuri au crescut cu mai mult de 2,5% dețin o pondere de 28,6%.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere cu 0,4 puncte procentuale prognoza de inflație pentru acest an, la minus 0,7%, iar pentru 2016 prognoza a fost revizuită în creștere cu 0,4 puncte procentuale, la 1,1%, a anunțat, la începutul lunii noiembrie, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

Sursa: Agerpres

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente