vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăActualCaravana SMURD va fi prezentă de Ziua Pompierilor în Județul Gorj

Caravana SMURD va fi prezentă de Ziua Pompierilor în Județul Gorj

Activitățile legate de Ziua Pompierilor, 13 septembrie, în Județul Gorj se vor întinde pe trei zile, 12, 13 și 14 septembrie.

Graficul activităților este următorul:

Luni, 12 Septembrie, Centrul mobil de instruire a populației și Caravana SMURD vor ajunge în Comuna Scoarța, între orele 09:00-11:00, apoi în Orașul Țicleni, între orele 12:00-16:00.

Marți, 13 septembrie, când se celebrează efectiv Ziua Pompierilor din România, Centrul mobil de instruire a populației și Caravana SMURD vor ajunge în Piața Prefecturii din Municipiul Târgu Jiu, între orele 08:00-16:00.
În data de 13 septembrie, la toate sediile subunităților de intervenție va fi programată Ziua porților deschise, în intervalul orar 09:00-13:00.

Miercuri, 14 septembrie, Centrul mobil de instruire a populației și Caravana SMURD se vor deplasa localitățile Jupînești (între orele 08:00-10:00), Vladimir (între orele 11:00-13:00) și Crușeț (între orele 14:00-16:00).

Pompierii români își sărbătoresc ziua, conform tradiției la 13 septembrie în amintirea momentelor eroice din 13 septembrie 1848 din timpul Revoluției de la 1848 din Țara Românească. Atunci, compania de pompieri comandată de Căpitanul Pavel Zăgănescu (formațiunile-roțile de pompieri- tulumbagii încep să se formeze după Regulamentul Organic, 1831-1832, deși norme de prevenire și stingere a incendiilor apar încă din timpul domniei lui Matei Basarab în Pravila de la Govora din 1640) a primit ordinul să întărească apărarea Dealului Arsenalului (unde astăzi sunt Palatul Parlamentului și Catedrala Mântuirii Neamului). Pe acel loc se găsise și o biserică numită Spirea Veche, de la numele ctitorului, un grec pe nume Spyros/Spiru, motiv pentru care locul se mai numea și Dealul Spirii/Spirei. La 1848, cât și după 1859, acolo vor fi depozitele de muniție și pulberărie ale Armatei Române.

Apărarea trebuia întărită pentru că, dinspre Giurgiu, înaintau în București trupele otomane trimise de sultanul Imperiului Otoman la insistențele Rusiei Țariste. Otmanii erau suzeranii Țării Românești iar rușii, protectorii acesteia, conform Tratatului de la Adrianopol din 1829.

Pe drum, compania lui Pavel Zăgănescu se întâlnește cu trupele otomane, iar turcii îi somează să se oprească și să se predea. Căpitanul de pompieri Pavel Zăgănescu refuză spunând că el are ordin de deplasare în interes de serviciu (pompieri) nu ordin militar de luptă. Un ceauș (sergent turc) nu are de lucru și îl lovește pe sergentul Dincă Bălșeanu din Caracal, care se afla lângă Pavel Zăgănescu, jignindu-l. Olteanul, nervos descarcă ambele pistoale ucigând calul comandantului și pe însuși adjunctul comandantului. Puțin a lipsit ca glonțul care a nimerit calul comandantului să nu-l fi nimerit chiar pe comandant.

Atunci s-a declanșat lupta, pompierii luptându-se ca niște adevărați profesioniști ai armelor.

Supraviețuitorii români au fost luați prizonieri dar, turcii, uimiți de ce puteau pompierii români le dau drumul după ce Locotenența Domnească (înlocuise Guvernul Provizoriu) a acceptat să predea puterea, fugind în Ardeal.

În 1862, Alexandru Ioan Cuza a introdus prima decorație militară românească în memoria bătăliei de pe Dealul Spirii.

Monumentul Pompierilor s-a dezvelit la 13 septembrie 1901, pe locul unde azi e Palatul Parlamentului la locul confruntării ( a fost dezafectat în 1984, iar azi este lângă stația de autobuz STB Dealul Arsenalului, în fața Hotelului JW Marriot, nu departe de actualul sediu al MAPN, fiind redezvelit la 13 septembrie 1990 în noua locație). La evenimentul de dezvelire din 1901 au participat și câțiva bătrâni care nu erau alții decât supraviețuitori ai confruntării din 1848.

Morții de pe Dealul Spirii au fost îngropați la Biserica Pompierilor care azi se găsește pe Calea Plevnei, lângă Spitalul Militar Central, nu departe de celebra cazarmă Malmaison.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente