joi, decembrie 1, 2022
AcasăCulturaBătălia de la Podul Jiului- 14/27 octombrie 1916

Bătălia de la Podul Jiului- 14/27 octombrie 1916

Bătălia de la Podul Jiului este una din cele mai importante bătălii ale Primului Război Mondial în Oltenia.

Bătălia de la Podul Jiului s-a desfășurat în ziua de 14/27 octombrie 1916. Trupele germane au fost oprite din înaintare trupele Diviziei 11 Bavareze din armata Germană. Trupele erau comandate de generalul Paul von Kneussl. A mai participat și Batalionul K.u.K. V 69 (austro-ungar).

Eroii români ai confruntării au fost Divizia 11 Infanterie Română, alături de populația civilă a orașului Târgu-Jiu.

Generalul C. Găvănescul își amintea: A fost unul dintre cele mai mari și înălțătoare tablouri ale neamului – copii între moșnegi luptând alături pentru țară… amestecați cu câțiva țărani și civili, iar lângă ei, imediat în spatele lor, mai multe femei venite și ele să ajute, pansând pe răniți, cărând munițiuni soldaților până pe linia de luptă sau încurajând pe luptători. Și toți aceștia erau veniți aici cu voia lor, neîmpinși de nimeni, nemânați de nimeni decât de dragostea de țară și de iubirea de neam.

Comandanți români au fost Colonelul Obogeanu, Căpitanul Genică Sadoveanu,  și Maiorul Mlădinescu.  Comisarul Ioan C.Popilian s-a implicat și el în mobilizarea și organizarea civililor. Alte surse indică faptul că și  Compania13 din Regimentul 58 românesc și o  companie a Regimentului 59 infanterie au ajutat la respingerea inamicului.

Bătălia a fost câștigată de români. Germanii au reluat ofensiva după 2 săptămâni, reușind să cucerească Târgu Jiu în noienbrie 1916. Bătălia a ajutat Armata Română să se retragă. Armatele germane și austriece doreau să taie retragerea Armatei Române. Practic, s-a întârziat avansul trupelor invadatoare până în decembrie 1916. Atunci, după eșecul bătăliei de la Neajlov-Argeș, Bucureștiul s-a predat. Autoritățile și o parte a populației civie s-au retras la Iași, în Moldova.

La 27 octombrie 1938 s-a inaugurat Ansamblu Monumental de la Târgu-Jiu, realizat de sculptorul Constantin Brâncuși.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente