Maiaua este de fapt drojdie salbatica obtinuta din apa si faina. In ultimii ani, popularitatea maielei a crescut considerabil si din ce in ce mai multi bucatari amatori si profesionisti aleg sa o foloseasca in locul drojdiei industriale.
Continua sa citesti pentru a afla cate forme de maia naturala exista si care sunt beneficiile maielei lichide!
Tipuri de maia naturala
Maiaua naturala poate fi obtinuta sub diverse forme:
- Maia lichida. Cea mai populara este maiaua lichida, care are o hidratare de 100-130%. Aceasta este folosita de obicei pentru aluaturile cu dospire lejera care nu necesita adaugarea de unt sau ou, intrucat ofera o fermentatie mai scurta. La randul ei, maiaua lichida este de mai multe feluri, printre care cea mai folosita este Creme de Levain, fiind extrem de bogata in microorganisme vii.
- Maia medie. O alta forma de maia este maiaua medie, care are o hidratare de doar 70%. Si aceasta este folosita uneori la producerea painii.
- Maia solida. Maiaua solida, cea de-a treia forma, are o hidratare de maxim 50% si este utilizata pentru aluaturile grele, precum cel pentru cozonac sau panettone.
De ce sa folosesti maia lichida in bucataria ta?
Am stabilit deja ca, in ultima vreme, foarte multa lume isi pregateste propria maia lichida sau beneficiaza de una comerciala in defavoarea drojdiei industriale. Dar, pana la urma, care sunt beneficiile maialei lichide si de ce ar trebui sa se regaseasca in orice bucatarie?
O alta textura
Produsele pregatite cu maia lichida au complet alt gust si o alta textura. Painea cu maia este mult mai savuroasa decat painea cu drojdie comerciala! Maiaua lichida imbunatateste prelucrabilitatea aluatului si influenteaza textura miezului. Datorita acizilor lactic si acetic din maia care sunt produsi de lactobacili, painea cu maia are un gust putin acrisor, dar deosebit de placut!
Sanatatea digestiva si intoleranta la gluten
Painea cu maia este benefica pentru sanatatea sistemului digestiv, intrucat ajuta la echilibrarea florei instetinale si la imbunatatirea digestiei. In plus, painea cu maia lichida poate fi consumata si de persoanele intolerante la gluten sau de copiii mici care inca nu pot consuma produse cu gluten. Maiaua dezactiveaza partial sau total proteinele din gluten.
Indice glicemic scazut
Painea al carei aluat este pregatit cu maia lichida are un indice glicemic mai scazut, fiind potrivita pentru persoanele care sufera de diabet sau sunt predispuse la diabet.
Sanatatea sistemului cardiac
Din moment ce painea cu maia are un continut ridicat de fibre, fosfor, potasiu si sodiu, aceasta contribuie pozitiv la sanatatea sistemului cardiac. Painea cu maia lichida poate ajuta la prevenirea aterosclerozei si poate contribui la reglarea tensiunii arteriale si a ritmurilor cardiace.
Mai putin acid fitic
Desi este un antioxidant puternic, acidul fitic este responsabil si pentru deficitul de minerale din organism daca este consumat in cantitati mari. In procesul dospirii aluatului pregatit cu drojdie comerciala, aproximativ 90% din acidul fitic din grau ramane in aluat. Pe de alta parte, in procesul de dospire a aluatului fermentat cu maia, se elimina aproape tot acidul fitic, astfel permitand mineralelor sa fie absorbite de organism. Asadar, painea cu maia are mai putin acid fitic, fiind mai benefica pentru organism.
Vrei sa incluzi si tu in meniul brutariei tale paine cu maia lichida? Alege producatorul Lesaffre.ro, un pilon al industriei proceselor de fermentatie din Romania si din lume!