Panourile fotovoltaice au devenit o alternativă aleasă de foarte mulți oameni. Datorită scopului pentru care au fost create, panourile solare vor reduce semnificativ facturile la energia electrică.
Având în vedere situația actuală în care ne aflăm, panourile fotovoltaice sunt chiar o necesitate. Prețurile de la gaz și curent continuă să crească semnificativ, iar traiul devine din ce în ce mai scump.
Pentru a putea oferi minimul de confort familiei, poți opta pentru amplasarea panourilor solare. Alte beneficii ce vin la pachet cu acestea sunt:
- Nu poluează;
- Reduc costurile electricității;
- Funcționează pe bază de energie solară;
- Dacă dorești să vinzi imobilul, panourile solare vor mări valoarea sa;
- Te pot ajuta să devii independent de furnizorii curentului electric.
Unde pot fi montate panourile solare?
Panourile solare pot fi montate atât pe bloc, cât și pe case. Unii aleg să le monteze la sol. Însă, trebuie urmată o regulă, astfel încât să-și atingă randamentul maxim.
În general, panourile solare le vei vedea pe acoperiș. Este cel mai potrivit loc. Ele sunt montate spre sud. În această direcție, soarele bate cel mai mult în timpul zilei.
Este important ca locul să nu fie umbrit, să fie lipsit de vegetație și de clădiri. Unghiul de montare este de 45 de grade. Astfel, ideal ar fi să fie montate pe acoperiș.
Doar așa sistemul poate capta direct o cantitate mare de lumina. Cu cât e mai mare cantitatea captată, cu atât randamentul va fi mai mare, iar facturile mai mici.
Dacă ai crezut până acum că panourile fotovoltaice pot fi montate strict la case, trebuie să știi că din anul 2013, există un bloc în România, unde au fost montate aproximativ 40 de panouri solare. Datorită sistemului, locatarii nici astăzi nu plătesc facturi la energia electrică timp de opt luni dintr-un an.
De ce documente ai nevoie pentru a monta panouri fotovoltaice?
Înainte de a te bucura de avantajele panourilor fotovoltaice, este necesar să faci niște demersuri din punct de vedere al birocrației. Fiind un sistem, va avea nevoie de avize, aprobări și documente pentru o putere ce depășește 400 kW.
Vei avea nevoie de certificatul de urbanism ce va fi emis de primăria localității tale. Actele necesare pentru acesta sunt:
- Cerere tip;
- Acte de proprietate – extras de carte funciară – cadastru;
- Contractul de vânzare – cumpărare/ act de moștenire a dreptului de proprietar;
- Buletin;
- Dovada plății taxei pentru eliberarea certificatului;
- Plan cadastral și plan topographic de încadrare;
- Planul situației actuale și propunerea;
- Un memoriu ce definește scopul solicitării.
Avizul și acordul de mediu este un alt act pe care trebuie să-l ai. Acesta va fi emis de către ANPM și ATPM. Actele necesare:
- Cererea de eliberare;
- Certificatul de urbanism;
- Planul situației;
- Planul de încadrare în zonă;
- Dovada plății pentru evaluarea solicitării;
- Notificare;
- Proiect plan;
Aviz de la ISC, unde va trebui să pregătești următoarele acte:
- Cererea tip;
- Certificatul de urbanism:
- Memoriu tehnic architectural:
- Plan de situație;
- Proiect DTAC;
- Buletin;
- Actul de proprietate;
- Plan de încadrare în zonă.
Cu toate acestea, vei avea nevoie de multe alte acte și avize pentru a putea să-ți montezi panourile solare în legalitate. Alte acte sunt:
- Aviz de salubritate;
- Aviz ISU;
- Aviz de telefonizare;
- Aviz de amplasament furnizor de energie;
- Aviz tehnic de racordare;
- Autorizația de construire.
Astfel, pentru a te bucura de facturi mai mici, trebuie să faci câteva demersuri importante. Vei vedea că totul merită în momentul în care trebuie să plătești factura. Uneori vei ieși și pe minus, în cazul în care produci mai mult decât consumi.