Dacă ai mai multe sisteme de securitate, mentenanța lor devine aproape obligatorie. Desigur, le-ai achiziționat și pus în funcțiune, iar acum îți protejează locuința/compania. Însă sunt folositoare atât timp cât funcționează corespunzător. Aceste sisteme pot fi de detecție și alarmare la incendiu și/sau efracție, de control acces, camere de supraveghere etc.
Imaginează-ți că aceste sisteme sunt similare cu mașina pe care o conduci. Cu siguranță o cureți, îi faci plinul, o duci la mecanic și o verifici periodic pentru a funcționa corespunzător. Iar după ceva timp, unele piese trebuie schimbate deoarece devin uzate.
Ce presupune mentenanța sistemelor de securitate?
În funcție de sistem, mentenanța poate fi efectuată zilnic, săptămânal, lunar, odată la 3 luni sau anual. Sau, bineînțeles, de câte ori este nevoie, după caz. Mentenanța se împarte în două categorii: mentenanță preventivă și mentenanță corectivă.
- Mentenanța preventivă
Acest tip de mentenanță este planificat și se efectuează cel puțin odată pe an. Scopul ei este de a verifica sistemele și de a preveni potențialele disfuncții ale acestora. Adeseori pot apărea probleme de transmisie, părți uzate sau alte elemente ce pun funcționarea sistemului în pericol. Iar când sistemele de securitate nu funcționează, locuința/compania este vulnerabilă la hoți și alte dezastre.
- Mentenanța corectivă
Acest tip de mentenanță se referă la repararea elementelor disfuncționale dintr-un sistem. Datorită naturii acesteia, este neplanificată. Totodată, este o mentenanță reactivă.
Prin combinarea ambelor tipuri de mentenanță, te asiguri că sistemele funcționează corespunzător.
Efectuarea unor lucrări de mentenanță, precum verificarea camerelor de supraveghere, poate fi făcută de personal. Însă, în general, sunt făcute de către specialiști. Mentenanța corectivă este de asemenea efectuată de specialiști. Aceștia știu ce trebuie schimbat sau reparat și îți transformă sistemul într-unul ca nou.
Beneficiile mentenanței sistemelor de securitate
- Prevenirea pierderilor
Sistemele de securitate și instalarea acestora reprezintă costuri însemnate, mai ales dacă sunt utilizate tehnologii noi. Reparațiile înseamnă de asemenea costuri suplimentare pentru orice locuitor sau companie. Unele piese trebuie schimbate sau reparate, iar manopera este executată de către profesioniști. Astfel, este mai bine să previ decât să corectezi. Iar mentenanța preventivă te ajută în acest sens – previ posibilele daune pentru a reduce costurile.
Totodată, dacă rezultatul unui audit de securitate este neplăcut, pot apărea amenzi costisitoare. În unele cazuri se poate chiar suspenda activitatea companiei.
Iar în cele mai nedorite cazuri (jafuri, incendii) pierderile deosebit de însemnate. După câțiva ani de la un incendiu, majoritatea companiilor dau în faliment. Deci mentenanța sistemelor de securitate este la fel de importantă precum achiziția lor.
- Sisteme de lungă durată
Nimic nu este făcut să reziste pentru totdeauna. Însă cu cât menții un lucru funcțional mai mult timp, cu atât beneficiezi mai mult. Sistemele de securitate nu fac excepție. Este foarte important să apelați la profesioniști atunci când aveți nevoie de servicii de mentenanță a sistemelor de securitate. La fel trebuie să procedați și în momentul în care faceți instalarea acestor sisteme.
Spre exemplu, lipsa de mentenanță a camerelor de supraveghere pot duce la uzarea prematură a acestora. Se adună praf, grăsime sau alți factori care împiedică funcționarea corespunzătoare a acestora. În timp, imaginile devin tot mai neclare și/sau camerele de supraveghere trebuie schimbate mai repede.
- Asigurarea siguranței
Prezența sistemelor de securitate oferă angajaților și locuitorilor senzația că sunt protejați – și așa și este. Însă dacă se întâmplă un incident nedorit (jaf, incendiu) iar sistemele nu își fac treaba, cineva o să aibă de suferit. Iar acele persoane o să aibă o încredere scăzută cu privire la siguranța locului.
Mentenanța periodică restabilește senzația de protecție și securitate. Astfel, ei vor știi că sistemele funcționează așa cum ar trebui, protejându-i sau alarmându-i în cazuri nedorite. Problemele vor fi rezolvate dintr-o stare incipiente, ceea ce va face mai utilă funcționarea sistemelor.
Și tu ca angajator ai asigurarea că dacă se întâmplă ceva, ai sisteme care te pot ajuta. Cât de neplăcut ar fi un incendiu, seara, când nimeni nu este la muncă și detectoarele nu funcționează? Sau un jaf, iar identitatea hoților să fie un mister datorită camerelor de supraveghere nefuncționale?
- Menținerea unor standarde înalte
În locuința proprie, sistemele de securitate sunt total opționale. În schimb, unele sisteme sunt obligatorii la locul de muncă, precum cele de detecție și alarmare la incendiu. Dacă rezultatele unui audit de securitate nu sunt prea bune, acest lucru poate afecta reputația companiei.
Dacă vrei să știi mai multe despre cum îți poți menține sistemele de securitate funcționale, consultă-i pe cei de la A Tech. Având o gamă completă de sisteme de securitate, îți oferă și servicii de mentenanță!