Un copil inseamna o lume speciala, foarte fragila. Cum sa intelegi aceasta lume?
Cum sa inveti sa interactionezi cu ea? Cum sa-i faci viata mai frumoasa? Acestea si multe alte intrebari apar aproape in fiecare zi in mintea unui parinte. Intr-o serie zilnica de decizii, parintii, caramida cu caramida, construiesc fundatia unei viitoare personalitati, formand, in primul rand, conceptele de „ce este bine” si „ce este rau”. Si in acest scop, potrivit psihologilor, lectura diverselor carti pentru copii este cea mai potrivita.
O buna traditie de familie
Lectura regulata poate deveni o buna traditie de familie. Doar 15 minute pe zi petrecute citind carti copii in timpul liber va aduce o serie de avantaje, si anume:
- Cititul ii va permite copilului sa devina mai indraznet, mai atent, mai receptiv, mai amabil. Totodata, o discutie comuna despre ceea ce ati citit ii va permite sa isi dezvolte imaginatia si vocabularul.
- Cu ajutorul basmelor oferite de cele mai bune edituri pentru copii, copilul isi formeaza idei generale despre realitate, primeste cunostinte initiale despre viata in familie si in societate.
- Copilul se identifica inconstient cu eroul, prin urmare citirea basmelor ca un moment educational clar este o influenta discreta asupra formarii lui.
- Basmele corecte stabilesc un anumit sistem de valori, ajuta la intelegerea conceptelor de „bine” si „rau”.
- Empatizand cu eroul, copilul isi extinde gama emotiilor.
- Punand intrebari despre dezvoltarea ulterioara a evenimentelor, ii antrenezi memoria. O discutie despre ilustratii va fi de asemenea utila unui copil pentru dezvoltarea simtului estetic.
- Cu cat un copil citeste mai mult, cu atat ii va fi mai usor sa invete ortografia si punctuatia in viitor.
Totodata, cu ajutorul basmelor, pot fi rezolvate si unele probleme de ordin psihologic.
Faptul ca copilul are o preferinta pentru aceeasi carte inseamna ca ceva il deranjeaza. Si vorbind despre erou, poate ajuta un parinte atent sa inteleaga natura fricii (citirea aceleiasi povesti cu un sfarsit deja familiar copilului formeaza increderea in viitor in mintea lui);
Daca un copil are probleme cu somnul, este bine sa dam preferinta basmelor linistite cu un final bun, acelea care te pun intr-o stare de spirit pozitiva.
Dar cum sa navighezi in marea diversitate literara? Principalul criteriu pe care ar trebui sa te bazezi atunci cand alegi o carte este respectarea varstei, dar si preferintei copilului.
Citind cu copilul tau, cufundandu-te de fiecare data in lumea magiei, devii astfel putin mai bun de fiecare data, pentru ca undeva in adancul fiecaruia dintre noi traieste un copil care crede in miracole.