Vinurile si branzeturile sunt un partener natural, iar cele italiene se numara printre preferintele multora. Mai departe am pregatit cateva combinatii pe care merita sa le incerci si care au toate sansele sa te dea pe spate.
Mozzarella
In mod traditional, mozzarella se obtine din lapte de vaca, insa foarte apreciata este cea obtinuta din lapte de bivolita, oaie sau capra. Textura si prospetimea sa fac ca un vin alb elegant sa fie partenerul perfect. Se poate savura alaturi de un vin care provine din sudul regiunii Campania precum Fiano di Avellino, renumit pentru aromele de fructe si miere.
Gorgonzola
Acest tip de branza provine din zona de nord a regiunii Lombardia si dateaza inca din secolul al IX-lea. Astazi este disponibila in doua variante, una mai moale si mai usoara, Dolce si una mai intensa, sfaramicioasa numita Piccante. Gorgonzola este pusa in valoare de vinuri albe usor dulci precum Sauternes sau un vin Riesling obtinut din struguri culesi tarziu pentru a avea timp sa cumuleze mai mult zahar.
Ricotta
Acesta branza cremoasa se obtine prin adaugarea laptelui la zerul ramas dupa ce se produc branzeturi tari. Ricotta poate fi acompaniata de un vin alb sau rosé proaspat care va echilibra notele dulci ale branzei, partenerul perfect fiind un vin Sauvignon Blanc tanar.
Pecorino Romano
Aceasta branza tare si sarata este produsa din lapte de oaie, iar consumata proaspata este un aperitiv pe cinste. In schimb, Pecorino Romano maturat se poate gratina si adauga peste diferite preparate din carne si paste, in special cele din bucataria italiana. Branza merita consumata alaturi de un vin intens precum Barolo sau Brunello din Montalcino.
Mascarpone
Mascarpone este un tip de branza cremoasa si dulce, provine din Lombardia si este un ingredient de nelipsit din retelele de cheesecake si tiramisu datorita notelor de lamaie pe care le ascunde. Un vin Moscato d’Asti este partenerul perfect pentru Mascarpone, insa si Prosecco poate fi o optiune pe care merita sa o iei in calcul.
Buratta
Un alt tip de branza cremoasa, proaspata este Buratta, care provine din laptele de vaca. Originara din sud estul regiunii Puglia din Italia, Buratta este o branza foarte versatila, ce se poate servi in nenumarate contexte. Un pahar de vin Pinot Grigio proaspat poate fi partenerul perfect.
Fontina
Fontina se produce din lapte de vaca, fiind o branza originara din nord vestul Italiei, intr-o regiune numita Valle d’Aosta. Este disponibila sub diferite versiuni, de la moale pana la ferma si intensa, iar vinurile rosii usor corpolente precum Valpolicella sau Beaujolais sunt un companion pe cinste.
Grana Padano
Foarte asemanator cu popularul Parmigiano-Reggiano si originar din aceeasi zona a Italiei, Grana Padano se obtine din lapte nepasteurizat de vaca. Este tare, cu arome intense si se poate consuma in special alaturi de vinuri usor invechite precum Chianti Classico care ii vor putea evidentia toate calitatile.
Daca esti in cautarea unui vin rosu pe care sa il servesti cu multe branzeturi italienesti, ai toate sansele sa gasesti unul de calitate in portofoliul Cramei Budureasca. Dealu Mare, zona viticola care gazduieste Crama Budureasca este bine cunoscuta pentru calitatea vinului produs aici. Solul, clima, altitudinea si experienta podgorenilor si oenologului au un cuvant greu de spus in acest sens. Opteaza pentru un vin rosu de la Crama Budureasca si acesta are toate sansele sa te cucereasca de la primul contact. Fie ca vorbim de vinuri autohtone precum Feteasca Neagra, fie de soiuri internationale ca Merlot sau Sauvignon Blanc, in magazinul online al Cramei Budureasca, intotdeauna vei gasi ceva care sa iti placa.