Intrucat reconstructia locuintelor a fost cu mult intarziata din cauza inchiderii partiale a Israelului si cresterea fabuloasa a materialelor de constructii, Ministerul Lucrarilor Publice si a Locuintelor din Gaza a inceput sa incheie contracte cu companiile locale. Acestea vizeaza reciclare si zdrobirea molozului pentru a-l transforma in materiale de constructii economice si rezistente. Totodata, fundatiile caselor distruse in timpul razboiului se folosesc pentru a reabilita coasta si a stopa procesul natural de eroziune.
Acest context a creat un cadru propice pentru firmele care importa si distribuie piese de schimb pentru concasoare, dar si pentru cei care detin aceste utilaje.
Concasoarele lui Samara sunt puse la lucru pentru a obtine materiale de constructii
In prezent, locuitorii Fasiei Gaza, victima a conflictului devastator dintre Israel si fractiunile militare locale, strang si recicleaza molozul rezultat in urma razboiului. Acesta este maruntit in concasoarele din apropierea granitei cu Israelul si folosit pentru a produce materiale de constructii. Astfel, casele distruse in timpul recentului razboi, vor putea fi curand refacute din propriul moloz.
Mahmoud Samara, un intreprinzator in constructii in varsta de 37 de ani, merge pe urmele tatalui si a bunicului sau si duce afacerea mai departe prin reciclarea molozului. Activitatea aceasta a fost inceputa in urma cu sapte ani si a prosperat vertiginos in urma razboaielor si distrugerilor la care a fost supusa Gaza inca din 2007.
Concasorul lui Samara functioneaza la capacitate maxima
Zilnic, Samara marunteste intr-un concasor urias peste 120 t de moloz pe care apoi il cerne si il foloseste ca materie prima pentru pietris si nisip de diverse granulatii. Pietrisul este ulterior folosit pentru construirea blocurilor de beton care se vand ulterior ca materiale de constructii.
Intrucat produsele obtinute din molozul concasat sunt testate riguros pentru a avea caracteristicile necesare materialelor de constructie obisnuite, si, totodata, sunt mai ieftine, se poate spune ca Samara ofer o alternativa de calitate, avantajoasa si economica. Din fiecare tona de moloz se obtin in jur de 100 de blocuri de beton, iar un astfel de bloc costa 0.055$, adica mai putin decat cel al unui bloc egiptean care costa 0.08$.
Molozul este triat si reciclat inainte de concasare – totul se refoloseste
Compania de concasare a lui Samara are 16 angajati desemnati cu trierea molozului in vederea reciclarii plasticului si a fierului. Daca un kilogram de plastic se vinde cu 0.92 $, iar o tona de fier cu 492 $, o tona de moloz se vinde cu 61.5 $.
Dupa reciclare, plasticul obtinut este transportat la fabricile care produc din deseuri cutii sau recipiente, in vreme ce fierul este refolosit pentru a produce fundatii si coloane metalice pentru noile cladiri.
Molozul are multe utilizari si, prin urmare, necesita supraveghere tehnica de specialitate. De aceea, Ministerul Lucrarilor Publice se implica activ pentru a tria ofertele de indepartare a molozului si a coordona eficient procesul de reconstructie a Gazei.
Molozul este folosit si pentru stoparea eroziunii coastei
Pe langa devastarea cauzata de razboi, Fasia Gaza se confrunta in prezent cu un fenomen geomorfologic de amploare. Este vorba despre eroziunea rapida si extrem de periculoasa a coastei. Aceasta problema de mediu s-a agravat din 2016, dupa constructia portului maritim egiptean de la marea Rafah aflat la 2 km la sud de granitele palestiniene. Eroziunea tarmului a dus la prabusirea unor portiuni din strada al Rasheed si scufundarea unor case de pe coasta, creand probleme mari in zone.
In acest context, Ministerul Lucrarilor Publice coordoneaza folosirea bazelor si a fundatiilor provenite de la casele distruse pentru a intari coasta si a stopa eroziunea naturala.