sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăCultura4/17 noiembrie 1916- A căzut orașul Târgu Jiu

4/17 noiembrie 1916- A căzut orașul Târgu Jiu

4/17 noiembrie 1916 este o zi fatidică pentru istoria românilor. Orașul Târgu-Jiu a căzut în mâinile trupelor germane care au forțat Valea Jiului.

Cu două săptămâni înainte, militarii români și civilii din oraș au oprit înaintarea germană la porțile orașului.

Cum s-a ajuns la dezastrul din 4/17 noiembrie 1916? Evident, în cele două săptămâni, autoritățile militare române s-au îmbătat cu apă rece, mizând pe amânarea de către nemți a forțării trecerii până la primăvară.

4/17 noiembrie 1916-factorul surpriză își spune cuvântul

Erich von Falkenheyn a decis să încerce forțarea intrării în câmpia Olteniei, tot spre Târgu Jiu. Între 29 octombrie/11 noiembrie 1916 și 3/16 noiembrie 1916, s-au dus lupte grele. Nemții au forțat trecerea și au ordonat și o acțiune de învăluire. O unitate specială a armatei germane a fost antrenată și folosită în acest scop. A existat și o diversiune, în sensul că germanii au trecut la atac la est de Surduc, dând iluzia că nu Valea Jiului este ținta principală a străpungerii. Trupele române au fost conduse de Generalul Paraschiv Vasilescu și Colonelul Ioan Anastasiu. Trupele germane, pe lângă erich von Falkenhayn, l-au avut în frunte și pe generalul Victor Kuhne. De menționat că în cursul luptelor de pe Valea Jiului, generalul Ioan Dragalina a fost prins într-un schimb de focuri la 12 octombrie 1916, în timpul unei misiuni de recunoaștere, pe podul din apropierea Mânăstirii Lainici. Rănit în braț și omoplat, a murit la 9 noiembrie 1916, în spital la București.

 Orașul Târgu Jiu s-a apărat numai o zi, între 3/16 noiembrie și 4/17 noiembrie 1916.

Așadar, trupele române nu au putut rezista și la 4/17 noiembrie 1916, trupele germane au ocupat orașul.

După această înfrângere, eroul Victor Popescu, învățător și ofițer în rezervă va conduce o luptă de hărțuire a inamicului în spatele frontului german.

La 8/21 noiembrie 1916, venea rândul Craiovei să capituleze. Eroica șarjă a cavaleriei la Robănești a permis trupelor române să se retragă în ordine pentru a încerca să reziste peste Olt.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente