miercuri, mai 25, 2022
AcasăActual27 octombrie 1938, inaugurarea Coloanei fără Sfârșit

27 octombrie 1938, inaugurarea Coloanei fără Sfârșit

27 octombrie 1938 este data  a fost inaugurată, la Târgu Jiu, „Coloana fără sfârșit” sau „Coloana Infinitului”, celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși.

La 27 octombrie 1938, coloana cu o înălțime de 29,35 metri și compusă din 16 moduli octaedrici suprapuși, având la extremitățile inferioară și superioară câte o jumătate de modul, a fost inaugurată.

Patroana spirituală a momentului de la 27 octombrie 1938 a fost soția fostului premier Gheorghe Tătărescu, Aretia Tătărescu. Ea a prezidat Comitetul de Femei carea strâns banii pentru un monument dedicat eroilor Primului Război Mondial

Coloana este o stilizare a coloanelor de la casele țărănești din Gorj. Denumirea originală a fost „Coloana recunoștinței fără sfârșit”. A fost dedicată eroilor români din Primul Război Mondial, căzuți în anul 1916 în luptele de pe malul Jiului. Opera de artă face parte din trilogia Ansamblului Monumental din Târgu Jiu. Aceasta cuprinde „Poarta sărutului” și „Masa tăcerii”, care vin în ax cu Biserica. Coloana are aproximativ înălțimea Columnei lui Traian. Columna are 100 picioare romane -29, 78m. Coloana Infinitului are 29,35 m.

Coloana a fost turnată în fontă, în septembrie 1937, în Atelierele Centrale din Petroșani (ACP). Coordonatorul proiectului a fost inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan.

Proiectul de execuție și calculele au fost realizate de către inginerul Nicolae Hasnas. Execuția stâlpului central a fost coordonată de maistrul-șef Ion Romoșan.

Execuția modelului în lemn al mărgelelor a fost realizată de către maistrul tâmplar Carol Flisec în colaborare directă cu  sculptorul Constantin Brâncuși.

Acesta a  sosit de la Paris  pentru a supraveghea personal turnarea coloanei.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Cele mai citite

comentarii recente