sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăCultura23 august 1944: Regele Mihai s-a refugiat la Dobrița

23 august 1944: Regele Mihai s-a refugiat la Dobrița

23 august 1944 este data la care România și-a decis soarta. Chiar dacă semnificația zilei a fost deturnată, adevărul nu poate fi oprit.

La 23 august 1944, Regele Mihai a reușit cu ajutorul Armatei, în înțelegere cu liberalii, țărăniștii și comuniștii să debarce guvernul Antonescu. În România, se aplica atunci parțial Constituția din 1923. Potrivit acesteia, regele îl putea demite pe primul ministru. Ori, Ion Antonescu, deși își uzurpase funcția în cea de Conducător al Statului, nu era decât un prim ministru cu puteri extinse. Așadar, posibilitatea demiterii exista și era perfect legală.

În acea situație excepțională, replica germanp nu se putea lăsa așteptată. România a aflat de mutarea de la 23 august 1944 prin proclamația difuzată la radio, la ora 22.

Regele Mihai a condus până la Dobrița

Puțină lume știe că, în acea seară, Regele Mihai și suita lui s-au refugiat în Dobrița Gorj, unde a rămas până în luna septembrie 1944 când a revenit la București.

Reședința pusă la dispoziția suveranului a fost casa colonelului Petrică Popescu.

Martor ocular, Nicolae Săvulescu a spus: „Mihai, regele, el era la volan. Nu văzusem maşini atuncea niciodată în viaţă. Pentru mine personal a însemnat că totul e posibil în viață. Cine putea să spună că noi suntem capitala României”.

Sosirea Regelui Mihai în Oltenia nu a fost lipsită de peripeții. Convoiul, deși a mers cu limini d ecamuflaj, a fost mitraliat de un grup de militari nemți izolați. Regele era un șofer talentat și cu reflexe excelente, ocupanții mașinii sale scăpând cu viață, ca de altfel și celelalte mașini din convoi.

În 24-25 august 1944, aviața militară germană a bombardat Palatul Regal. Au fost lovite și alte ținte importante. Nemții credeau că regele era în Palat. Ion și Mihai Antonescu au fost preluați de Emil Bodnăraș și duși în Vatra Luminoasă într-o casă conspirativă neafectată de bombardamente.

Astfel, pentru o vreme, Oltenia a fost centrul de putere al României.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente