joi, decembrie 1, 2022
AcasăEveniment22 decembrie 1989-Revoluția de la Craiova

22 decembrie 1989-Revoluția de la Craiova

Revoluția de la Craiova a început în ziua de 22 decembrie 1989. Aflat la Snagov, Nicolae Ceaușescu fusese informat de către primul secretar Ion Traian Ștefănescu că la Craiova, oamenii voiau să vorbească direct prim-secretarului de la Dolj.

Totuși, după plecarea lui Ceaușescu, la Craiova, muncitorii de la Fabrica de la Avioane au pornit spre actualul sediu al Prefecturii din Piața Mihai Viteazul. Mulți muncitori se întorseseră de la Timișoara unde fuseseră trimiși să îi aducă la tăcere pe revoluționarii din Banat.

La Craiova, psihoza teroristă alimentată de televiziune a lăsat în urmă 19 morți și peste 100 de răniți în intervalul 22-27 decembrie 1989. S-a tras în zona Sunităților militare de pe strada Caracal, dar și în alte zone, precum Casa Studenților.

Generalul Roşu, comandant al Armatei a III-a, cu baza la Craiova ar fi primit un telefon direct de la generalul Nicolae Militaru. Colonelul Ion Bărbulescu, aflat, în acel moment, în sediul Judeţenei de Partid, își amintea: „A sunat telefonul. Generalul Roşu a ridicat receptorul şi a raportat că la Craiova e linişte, nu sunt incidente, nu există terorişti. A ascultat, apoi, atent şi imediat s-a schimbat la faţă. Mi-am dat seama că vorbea cu ministrul Apărării, mai ales că l-a salutat chiar aşa: «Să trăiţi, tovarăşu’ ministru!». După ce a închis telefonul, l-a chemat pe unul, căpitanul Bratiloveanu, comandant de pluton, şi i-a dat ordin : «Urci în tanc şi porneşti în misiune! Mergi pe strada Unirii în jos şi, când ajungi la Casa Armatei, tragi o salvă cu mitraliera, apoi mai tragi o salvă lângă stadion, la spital, la fabrica Electroputere şi tot aşa! Bă, tragi, ai înţeles?» Eu eram cu colonelul Ion Păstaie lângă cei doi şi, pur şi simplu, am rămas blocaţi! Nu ştiam ce să mai zicem”.

În Prefectură, revoluționarii au creat comitete, au ieșit la balcon, au vorbit mulțimii. O formațiune de blindate a patrulat prin centru Craiovei. Seara, s-a dezlănțuit apoi infernul diversiunii cu teroriștii.Civili și militari au fost răniți, alții uciși.

În 24 decembrie 1989, o unitate militară din Craiova a trimis două blindate care au format un filtru la Brădești. Au mitraliat 4 mașini înmatriculate în URSS care nu au oprit la somație. Acestea veneau spre Craiova, din Iugoslavia. S-a zvonit că voiau să arunce în aer Combinatul de la Ișalnița. Un bărbat și o femeie au murit, iar răniții duși la Filiași și Craiova. Totuși aceștia figurau internați în Craiova și Filiași, deși ajunseseră de mult la Belgrad.

Toți morții și răniții de la Craiova au fost nevinovați. O femeie din Gorj, aflată la rude în Dobrești Dolj, a intrat acasă în chinurile nașterii. Salvarea care o ducea la Craiova, în noaptea de 26.27 decembrie, a fost mitraliată de un filtru de militari, iar femeia a fost rănită la tâmplă. Soțul ei a protejat-o cu trupul lui fiind rănit mortal.

Mama și copilul vor supraviețui, dar fiul s-a născut cu o deficiență locomotorie gravă.

Azi, Craiova este creditată cu unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun. Asta, pentru că unii oameni au avut curaj în decembrie 1989. Unii au plătit cu viața acest curaj și pentru ei trebuie să respectăm ceea ce avem…

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente