vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăEveniment18 septembie, ziua când Oltenia a redevenit a oltenilor

18 septembie, ziua când Oltenia a redevenit a oltenilor

18 septembrie 1739 este ziua în care s-a semnat Pacea de la Belgrad, între Austria și Imperiul Otoman. Domnitorul Constantin Mavrocordat, grec din Fanar a obținut prin eforturile sale diplomatice ca Oltenia să revină din nou la Țara Românească după ce Pacea de la Passarowitz o oferise Austriei.

Mai în glumă mai în serios, oltenii au rămas cu un substantiv care azi pare unul de bășcălie, „fraier” cu npțiunea de șmecher. cu noțiunea de „Țara lui Papură vodă”.

„Fraier” este un oltenism preluat de la „Frei Herr”, adică acel colector de taxe care avea certificat de liberă trecere (Frei înseamnă liber și Herr, domn, bărbat). Cum oltenii cam refuzau să achite taxele și îl evitau pe „Frei Herr”, au început să folosescă noțiunea de „fraier” și de a „fraieri”.

Șmecherul a fost la început un degustător autorizat. El a fost adus de sașii din Sibiu la Drăgășani și la Craiova pentru că oltenii cam „botezau” vinul vândut sașilor după ce îi ospătau și îi îmbătau bine. Șmecherul (germană smecken- a gusta) avea grijă să testeze conținutul butoaielor la vânzare și la plecarea spre Sibiu. Ulterior funcția a ajuns și la București, unde „țmecherii” aveau societatea lor cu acte în regulă.

A treia noțiune „țara lui Papură Vodă” ar veni după unii de la o foamete mare generalizată conform unei cronici moldovenești iar pentru că populația Moldovei a mâncat papură primăvara aceea, acelui domnitor i s-a zis Papură Vodă.

Mult mai populară printre olteni este versiunea haiducului Papură care îi cam bătea pe austrieci pe unde îi prindea și că de atunci Oltenia era țara în care el făcea ce dorea.

Alți haiduci celebri au fost Mălai, care s-ar fi așezat la Malaia și Ciungu care ar fi stat retras unde azi e Ciunget.

Legenda spune că austriecii ar fi decis să plece din Oltenia după un revelion de pomină 1 ianuarie 1739. Garnizoana austriacă din Craiova petrecea cu bere la Hanul Mânăstirii Hurezi (lângă sediul ISJ de azi, în Craiova) iar haiducii au venit să bea vin. Cum carciumarul îi servea cu bere pe austrieci, haiducii au făcut praf toată garnizoana și au continuat petrecerea până în zori.

Legende sau adevăruri, poveștile despre fraier și șmecher au rămas. Ca și legendele cu Papură Vodă…

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente