joi, decembrie 1, 2022
AcasăCultura16 martie 1957: Maestrul Constantin Brâncuși a pornit spre Infinit...

16 martie 1957: Maestrul Constantin Brâncuși a pornit spre Infinit…

16 martie 1957 este o dată tristă în calendarul cultural românesc. Acum 65 de ani, pornea spre Infinit, Maestrul Constantin Brâncuși. Avea 81 de ani, iar drumul spre Infinit a început la ora două dimineața.

Cauza morții, potrivit unor surse, a fost o pneumonie căpătată după ce Maestrul, conform obiceiului său de mulți ani de când era în Franța. ar fi consumat șampanie rece, așa cum îi plăcea.

Scriitorul Eugen Jebeleanu a notat că ultimele cuvinte ale Maestrului au fost: „Sunt în fața perdelei celei negre, nimic nu mă mai interesează. Vreau să mor

Și episcopul care i-a dat ultima împărtășanie a păstrat în memorie ceea ce i-a spus bătrânul Brâncuși: „Mor cu sufletul neîmpăcat că voi putrezi în pământ străin, departe de ființa cea mai dragă, mama mea”.

Acestea sunt amintiri asupra cărora planează unele dubii privind autenticitatea, dar asta contează mai puțin. Viața titanilor este mereru învăluită într-o aură de mister. Ca și nașterea sau moartea lor, de altfel…

Maestrul a fost condus pe ultimul drum pe 19 martie 1957, în Cimitirul Montparnasse din Paris, unde își cumpărase locul de veci. Atelierul său din Impasse Ronsin și operele sale au intrat conform dorinței sale, în patrimoniul statului francez. Executori testamentari au fost Alexandre Istrati și soția sa Natalia Dumitresco, prieteni cu Brâncuși încă din 1948.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente