vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăElitele Romaniei113 ani de la nașterea dramaturgului Eugene Ionesco (1909-1994)

113 ani de la nașterea dramaturgului Eugene Ionesco (1909-1994)

Eugen Ionescu s-a născut la Slatina, la 26 noiembrie 1909. Tatăl său, Eugen Ionescu era un cunoscut avocat, iar mama Marie Therese Ipcar avea cetățenie franceză.

Eugen Ionescu a plecat cu familia sa în Franța, în 1913, pentru a reveni în România în 1924, după ce tatăl a câștigat custodia copiilor familiei, după divorț.

Eugen Ionescu a urmat Colegiul Sf. Sava din București, A susținut Bacalaureatul la Colegiul Carol I din Craiova, apoi și-a luat licența în limba franceză la Universitatea din București, în 1932. Până în 1936, a predat franceza la Cernavodă, apoi a venit în București unde a profesat până în 1938.

Din 1927, a început să publice. Între 1928 și 1931, Eugen Ionescu a publicat în revista „Bilete de papagal”, a lui Tudor Arghezi poezii, articole de critică literară și o încercare de epică umoristică – „Hugoliada: Viața grotescă și tragică a lui Victor Hugo”. În 1930 a publicat la revista ”Zodiac”.

În anul 1931, a publicat volumul de versuri „Elegii pentru ființe mici”, apărut la Editura Cercul Analelor Române. În anul 1934 a publicat „Nu!”, volumul de eseuri critice editat la Editura Vremea şi premiat de juriul prezidat de Tudor Vianu în cadrul secţiunii „scriitori tineri needitați”.

După căsătoria cu Rodica Burileanu, Eugen Ionescu a primit o bursă la Paris. A lucrat pentru Guvernul Antonescu în calitate de atașat cultural la Vichy. A revenit în 1941 în România, lucrând ca profesor la Sf. Sava. A reușit să plece din nou în Franța din 1942, devenind după război membru al Academiei Franceze, fiind un ilustru reprezentant al teatrului absurdului cu piesele sale Cântăreața cheală, Rinocerii, Scaunele. Cântăreața cheală, apărută în franceză, precum toate operele sale de exil, a avut premiera în mai 1950.

A fost prieten cu Mircea Eliade și Emil Cioran, alături de care apare într-o legendară fotografie.

De la stânga la dreapta: Emil Cioran, Eugen Ionescu, Mircea Eliade

Eugen Ionescu, devenit Eugene Ionesco a murit la 28 martie 1994 la Paris.

În 2009, la Centenarul nașterii sale, Academia Română l-a numit membru post-mortem al acestui for științific

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente