joi, decembrie 1, 2022
AcasăElitele Romaniei11 iunie 1848: Guvern provizoriu la București

11 iunie 1848: Guvern provizoriu la București

Oltenia a fost motorul principal al Revoluției de la 1848 în Țara Românească. Oltenia a fost și un centru al reacțiunii, atât timp cât Domnitorul Gheorghe Bibescu era oltean dintr-o familie de boieri gorjeni, Bibeștii, iar fratele lui, Iancu era prefect de Dolj.

La 9 iunie 1848, în micul port romănățean Islaz, azi în Teleorman, a izbucnit Revoluția. Prefect era gorjeanul Gheorghe Magheru. Oltenii erau o prezență activă în Revoluție. Nicolae Pleșoianu (ofițer din Pleșoiu), Gheorghe Magheru (pandur gorjean), Christian Tell (brașovean prin naștere, gorjean din Telești după părinți), frații Nicolae și Ștefan Golescu (argeșeni după Dinicu Golescu, tatăl, dar olteni după Zoe (Zinca) Farfara Goleasca, fiica unor boieri olteni cu ascendență greacă din Dolj cu legături în Mehedinți), Nicolae Bălcescu (muntean din Bălcești pe Topolog dar cu legături în Oltenia, unde fratele lui Barbu va fi chiar primar al Craiovei mai târziu), Radu Șapcă (preot din Celeiu-Corabia, Romanați) au devenit membri ai Guvernului Provizoriu și ai aparatului său de lucru. Ion Heliade Rădulescu, Ioan Maiorescu, ardelean, tatăl lui Titu Maiorescu era profesor la Școala Centrală din Craiova (Actualul CN Carol I). Ion și Dimitrie Brătianu, Ion Voinescu II, CA Rosetti, Cezar Bolliac completau aparatul guvernamental.

La 11 iunie 1848, domnitorul Bibescu a abdicat, semnând Constituția de la Islaz și lista Guvernului Provizoriu.

Guvernul a fost înlocuit cu Locotenența Domnească la 28 iulie 1848, compusă din Nicolae Golescu, Christian Tell și Ion Heliade Rădulescu.

Revoluția s-a încheiat practic după luptele de pe Dealul Spirii la 13 septembrie 1848, revoluționarii fugind din arest. Gheorghe Magheru formase o armată revoluționară la Râureni-Vâlcea.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente