vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăElitele Romaniei106 ani de la eroica „șarjă de la Robănești”

106 ani de la eroica „șarjă de la Robănești”

Acțiunea militară cunoscută drept „Șarja de la Robăneşti” din 10/23 noiembrie 1916, face parte integrantă din acțiunile eroice oltenești ale Primului Război Mondial. Acțiunea reprezintă un atac al cavaleriei române contra artileriei germane .

„Șarja de la Robănești” este mărturia spiritului de jertfă arătat de cavaleriştii români şi a pierderilor imense pe care le-au avut pe pământul Olteniei în această luptă total inegală.

Marele Cartier General al Armatei Române a ordonat oprirea ofensivei din Transilvania, pentru a  stăvili înaintarea armatelor inamice în Dobrogea.

Gravul dezechilibru în raportul de forţe a obligat trupele române să se retragă, inamicul avansând în condiţii de superioritate covârşitoare. Puternica ofensivă germano-austro-ungară împotriva trupelor române din Divizia 1/17 a ajuns la data de  9/22 noiembrie pe aliniamentul Câmpeni – Robăneşti. Comandantul Armatei 1, generalul Vasilescu, al cărui cartier era la Slatina, a orodonat ca  Divizia 1/17 să se retragă spre Balș. Trupa care trebuia să asigure retragerea era Brigada 2 Roşiori.

La 10/23 noiembrie, cavaleria românească a pornit de la Popânzăleşti prin Bojoiu. Aici, Escadronul 3 al Regimentului 9 Roşiori a pornit spre Lăcriţa Mică şi Pădurea Pârşani. Regimentul 4 Roşiori a înaintat în interiorul localităţii pentru a ataca inamicul care era poziționat la Pârşani.

Dimineața de 10/23 noiembrie 1916 era una cețoasă. Escadronul românesc compus din 110 ostași, în jurul orei 9.30, a pornit atacul frontal asupra bateriei de artilerie germană plasată strategic la marginea de nord-vest a pădurii Pârşani. Germanii aveay cuiburi de mitraliere care asigurau flancurile tunurilor. Au supraviețuit numai 18 militari din escadron, dar misiunea a fost executată, bateria de artilerie fiind scoasă de pe poziție.

 Regimentul 3 Roşiori s-a regrupat. Regimentul 4 Roşiori a fost supus unui foc nimicitor al inamicului care ataca dinspre Robăneştii de Sus şi Pârşani. Alți 40 de eroi au dat jertfa supremă. Românii au început retragerea spre Balş.

Comandantul acțiunii, căpitanul Alexandru Filitti a fost grav rănit și a căzut prizonier. Alături de ell au luptat voluntari locotenenții Emil Mora și Iulius Roșca. Ei au ținut locul ofițerilor de comandă care primiseră alte misiuni.

Generalul german von Kuhne a rămas impresionat de curajul prizonierului român. Alexandru Filitti a fost transportat la Craiova, cu mașina generalului, fiind operat la un spital militar din oraș.

Sergentul voluntar Gheorghe Donici, care avea 68 de ani, luptător la 1877, a căzut eroic. Locotenentul Roșca a căzut și el la datorie.

„Şarja de la Robăneşti” a fost cea mai mare misiune de sacrificiu care a asigurat retragerea ordonată spre Olt a grosuli trupelor române care doreau să reziste pe Olt, pe Neajlov-Argeș pentru a evita ocuparea Bucureștiului.

Dacă cinematografia americană a făcut filmul Atacul Cavaleriei ușoare despre o acțiune similară din punct de vedere militar pe frontul anglo-indian, din păcate Șarja de la Robănești nu a avut parte de o ecranizare pe măsura eroismului cavaleriștilor români.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente