Valeriu Zgonea participă la „Parliamentary Intelligence – Security Forum”

18/09/2014 3:47 pm0 comments

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, participă la „Parliamentary Intelligence – Security Forum”, organizat la Washington, în perioada 17 – 19 septembrie 2014. Temele aflate în atenția participanților vizează prevenirea și combaterea terorismului, amenințările regionale actuale, provocările complexe de securitate și cooperarea instituționalizată dintre UE și SUA în acest domeniu.

valeriu zgonea 2În marja Forumului, președintele Camerei Deputaților a solicitat întâlniri bilaterale cu înalți oficiali americani, pentru a pleda cauza României, pe teme circumscrise interesului strategic al țării noastre, în contextul evoluțiilor din regiune, și perspectivelor dezvoltării cooperării româno-americane, inclusiv în plan economic și în sfera diplomaţiei parlamentare.
Miercuri, 17 septembrie, președintele Camerei Deputaților a avut mai multe întrevederi cu oficiali americani, membri ai „Caucus”-ului (Grupului de prieteni) pentru România din Congresul SUA şi alţi lideri importanţi ai legislativului american, printre care Joe Pitts,  influent congresman din cadrul Comisiei pentru Energie şi Comerţ a Camerei Reprezentanţilor, membru al Caucusului pentru România, care a înregistrat recent Grupul politic de sprijin al Republicii Moldova în cadrul Congresului SUA, Jackie Walorski, membru în Comitetul pentru servicii armate din Camera Reprezentanţilor, Loretta Sanchez, senator cu vechime în Congresul American, co-preşedinte al Grupului de prieteni pentru România din Congresul SUA.
O mare parte a discuţiilor, urmare şi a interesului deosebit al congresmanilor americani, s-au concentrat în jurul evoluţiilor îngrijorătoare ale situaţiei din vecinătatea estică a României în planul securităţii şi stabilităţii regiunii Mării Negre. În acest context, Valeriu Zgonea a accentuat necesitatea unei abordări strategice în formularea răspunsului la actuala situaţie din Ucraina, care să vizeze consolidarea relaţiei transatlantice şi a dimensiunii de apărare colectivă a NATO, precum şi securitatea pe termen lung a Aliaţilor care sunt cei mai expuşi factorilor de instabilitate din regiune.
Totodată, președintele Camerei Deputaților a participat la o întâlnire cu omologul său, John Boehner, alături de alți lideri de parlamente din Uniunea Europeană. Valeriu Zgonea a subliniat importanţa dezvoltării unui dialog constructiv pe linie parlamentară. “Ne dorim ca Grupul ”Pro America” din Parlamentul României să fie un partener solid de discuţii al Congresului american în domenii de interes comun pentru ţările noastre. Cooperarea parlamentară reprezintă un instrument valoros pentru consolidarea şi extinderea relaţiei bilaterale, în cadrul Parteneriatului Strategic existent între România şi Statele Unite ale Americii”, a declarat Valeriu Zgonea.
De asemenea, a avut loc o întrevedere cu Bob Goodlatte, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Reprezentanţilor. În cadrul întrevederii, președintele Camerei Deputaților a abordat aspecte prioritare ale agendei Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA şi perspectivele dezvoltării cooperării româno-americane, inclusiv în sfera diplomaţiei parlamentare, insistând, în mod special, asupra priorităţii pe care o reprezintă includerea României în programul Visa Waiver. Valeriu Zgonea a prezentat  progresele înregistrate în respectarea criteriilor stabilite de proiectele legislative americane pentru includerea în programul Visa Waiver şi a adresat un apel membrilor Congresului SUA vizând posibila reconsiderare, favorabilă şi cât mai rapidă, a traseului legislativ, în aşteptare în Camera Reprezentanţilor, care ar putea debloca proiectul respectiv.
În cadrul discuțiilor purtate la Washington, oficialii americani au asigurat partea română de susţinerea lor în avansarea unor propuneri legislative şi mesaje politice care să reflecte rolul strategic al României în zonă şi să stimuleze deciziile oficiale americane de sporire a prezenţei SUA în România.
În context, președintele Camerei Deputaților a mulţumit pentru interesul şi iniţiativele, la nivelul Congresului, de susţinere a aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale partenerilor estici (Republica Moldova, Ucraina şi Georgia), reflectat şi de vizitele recent realizate în regiune de membrii Legislativului american, semnalând, totodată, importanţa continuării şi multiplicării acestora.
În cursul zilei de joi, 18 septembrie, președintele Camerei Deputaților participă la lucrările sesiunii plenare a „Parliamentary Intelligence – Security Forum”, agenda vizitei cuprinzând, totodată, o nouă serie de întâlniri bilaterale cu înalți oficiali americani, printre care Kurt Volker, fost ambasador SUA la NATO, Tom Marino, vicepreşedintele Subcomitetului pentru Europa, Eurasia şi riscuri emergente din Camera Reprezentanţilor, Robert Aderholt, preşedinte al Comitetului pentru Agricultură şi dezvoltare rurală, membru al Caucusului pentru România, Nancy Pelosi, lidera democraților din Congresul SUA, Jeff Miller, preşedintele Comitetului pentru problemele veteranilor  şi vicepreşedintele Delegaţiei Congresului SUA la Adunarea Parlamentară a NATO, membru marcant al Grupului de prieteni pentru România din Congresul SUA.
Din delegaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor face parte şi deputatul PSD Petru Gabriel Vlase, şeful Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO. (S.M.)

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: valeriu zgonea, presedintele camerei deputatilor

Leave a Reply


Current month ye@r day *