Valeriu Zgonea: Numai prin educație, prin cunoașterea adevărului istoric, Holocaustul va putea fi înțeles și condamnat de tinerele generații

08/10/2014 8:02 pm0 comments

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a participat miercuri, 8 octombrie 2014, la ceremonia de depunere de coroane la Monumentul Memorial al Holocaustului din Bucureşti, eveniment organizat de  Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, cu prilejul Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România.

valeriu zgonea 2De asemenea, tot astăzi, la Palatul Parlamentului, sub egida Camerei Deputaților s-a desfășurat Sesiunea Comemorativă a Victimelor Holocaustului din România, la care au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale și neguvernamentale, ai corpului diplomatic acreditat la București, ai instituțiilor naționale și internaționale ale comunităților evreiești.
Lucrările sesiunii au fost deschise de președintele Valeriu Zgonea, care a subliniat semnificațiile profunde ale acestui eveniment, pentru consolidarea valorilor democratice în conștiința colectivă a cetățenilor.
”Rostul acestei comemorări este nu numai de a aduce un omagiu victimelor, ci și de a împărtăși cunoștințele referitoare la Holocaustul din România, de a-i face pe oameni, mai ales pe tineri, să înțeleagă și să conștientizeze cauzele acestui fenomen unic în istorie și consecințele sale tragice, astfel încât niciodată să nu mai repetăm aceste crunte greșeli. Consider că asumarea trecutului reprezintă un moment al responsabilităţii. Există, din nefericire, un capitol al Holocaustului, care se oprește în dreptul țării mele, care însumează acțiuni și manifestări diverse, cu semnificații care trebuie aduse în discuție de fiecare dată”, a declarat Valeriu Zgonea.
Președintele Camerei Deputaților a vorbit despre tragedia evreilor care au fost deportați forțat din Bucovina în Transnistria, dar și despre evreii din Transilvania de Nord, teritoriu aflat în 1944 sub controlul autorităților maghiare, oameni care au fost trimiși spre lagărele de exterminare de la Auschwitz.
”Suntem datori, în faţa memoriei celor care au pierit în această imensă tragedie, să căutăm toate mijloacele prin care să ne asigurăm că aşa ceva nu va mai fi niciodată posibil. În același timp, se cuvine să amintim eroismul și sacrificiul celor care, după puterile lor, prin curaj, solidaritate și credință creștinească, au contribuit la salvarea vieții multor evrei supuși prigoanei. Cunoaștem foarte bine numele germanului Schindler, cu listele sale de evrei salvați de la moarte. Avem și noi astfel de eroi și cred că este important să-i amintim. Unul dintre ei este primarul Cernăuțiului, Traian Popovici, omul care a salvat de la moarte 20.000 de evrei”, a spus Valeriu Zgonea.
Președintele Camerei Deputaților a susținut că ”numai prin educație, prin cunoașterea adevărului istoric, Holocaustul va putea fi înțeles și condamnat de tinerele generații” și a reafirmat angajamentul ferm al autorităţilor române pentru asumarea şi susţinerea principiilor toleranţei, nediscriminării şi respectului reciproc şi de respingere şi sancţionare a oricăror forme de manifestare a antisemitismului.
La eveniment au participat Sir Andrew Burns, președintele în exercițiu al International Holocaust Rememberance Alliance, Titus Corlățean, ministrul Afacerilor Externe, Alexandru Florian, director general Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, deputatul Aurel Vainer, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, reprezentanți ai Ambasadei Statului Israel la București, precum și ai Ambasadelor Federaţiei Ruse și Statelor Unite ale Americii.
Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, pe 9 octombrie, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern, la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, şi a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Pe 8 octombrie 2009, în Bucureşti a fost inaugurat Memorialul Holocaustului din România, un ansamblu sculptural realizat de artistul Peter Jacobi. (S.M.)

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: monumentul memorial al holocaustului din bucureşti, valeriu zgonea, presedintele camerei deputatilor

Leave a Reply


Current month ye@r day *