Sfânta Muceniţă Tatiana, cinstită la Catedrala mitropolitană din Craiova

13/01/2015 11:17 am0 comments

Credincioşii craioveni au participat în număr mare la slujbele închinate Sfintei Muceniţe Tatiana, Diaconiţa, ale cărei moaşte sunt adăpostite în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Momentele liturgice au început de duminică seara, prin slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de o procesiune cu moaştele Sfintei în jurul Catedralei mitropolitane.

IPS Irineu, la sarbatoarea Sfintei TatianaLuni, 12 ianuarie, în ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Şapcă.

În cuvântul rostit la finalul slujbei religioase, IPS Irineu a subliniat cinstirea deosebită de care se bucură Sfânta Tatiana la Craiova. „Muceniţa Mântuitorului Iisus Hristos s-a jertfit pentru credinţă, pentru mărturisirea Adevărului evanghelic, în perioada persecutorilor împăraţi romani păgâni. Ea a rămas astfel pentru totdeauna în Biserica noastră mijlocitoare, ajutătoare şi rugătoare înaintea lui Dumnezeu pentru noi. La Craiova avem această bucurie şi privilegiu de a deţine cinstitul cap al Sfintei Muceniţe Tatiana, pe care îl sărutăm întotdeauna cu evlavie şi cu credinţă, deoarece Sfânta este un model vrednic de urmat pentru toţi credincioşii, tineri sau vârstnici, bărbaţi şi femei. Viaţa ei este pildă de sfinţenie pentru toţi. Prin urmare, cinstim pe Sfânta Tatiana şi o rugăm să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor şi mântuirea sufletelor noastre. Ne bucurăm că credincioşii noştri se apropie de racla cu Sfintele Moaşte cu multă dragoste, cu multă credinţă şi vin în fiecare an la acest praznic ca la o întâlnire cu un prieten drag, pentru că sfinţii sunt mijlocitorii şi prietenii noştri înaintea lui Dumnezeu, pentru că ei ne iubesc, iar noi, la rândul nostru, suntem iubitori de Dumnezeu şi cinstitori de sfinţi”, a spus IPS Irineu.Credinciosii craioveni, la sarbatoarea Sfintei Mucenite Tatiana
Moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse în ţara noastră după ce Constantinopolul a căzut sub dominaţie turcească (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, de către boierii Craioveşti care au adus capul Sfintei Muceniţe împreună cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistriţa, în judeţul Vâlcea. Cu prilejul sfinţirii bisericii domneşti din Curtea de Argeş, au fost aduse aici şi moaştele Sfintei Muceniţe Tatiana de la Mănăstirea Bistriţa, alături de cele ale Sfinţilor Serghie şi Vah. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei a fost depus mai întâi la Episcopia Râmnicului şi apoi adus la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie“ din Craiova, unde se găseşte şi astăzi, alături de moaştele Sfântului Ierarh Nifon şi de cele ale Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah.

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: sfânta muceniţă tatiana, catedrala mitropolitana, moaştele sfintei

Leave a Reply


Current month ye@r day *