S-a deschis expoziţia „Aurul şi Argintul Antic al României” la Muzeul Olteniei

18/11/2015 10:30 pm0 comments

Oficialităţile locale şi judeţene au participat astăzi, la deschiderea oficială a expoziției-eveniment „Aurul și Argintul Antic al României“, găzduită de Secția de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei. Proiectul – cel mai amplu și mai important din ultimele două decenii – este realizat de Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu 31 de instituții muzeale din țară, și grupează peste 1.000 de piese arheologice, obiecte făurite din metale prețioase, cu o deosebită valoare istorică.

12274592_478026392402740_431187507327257923_n

„«Aurul și Argintul Antic al României» reprezintă un eveniment cu totul deosebit. Pentru prima dată în această zonă de sud a țării, una dintre cele mai importante expoziții, prin numărul și valoarea pieselor, ajunge la Craiova, unde va rămâne pentru câteva luni. Se împlinesc 100 de ani de existență a Muzeului Olteniei, un moment pe care am dorit să-l aniversăm cum se cuvine, iar manifestarea care debutează astăzi îndeplinește pe deplin acest deziderat al nostru.

bbbMuzeul Național de Istorie a României a reunit în cadrul acestui eveniment inedit, nemaiîntâlnit în ultimii 25 de ani în țara noastră, obiecte de o valoare inestimabilă, care provin din colecțiile a 32 de instituții muzeale, obiecte care vorbesc despre istoria noastră milenară, de peste 6.000 de ani.
Publicul iubitor de frumos din Craiova și din întreaga Oltenie are posibilitatea de descoperi aceste splendide exponate, despre care mulți au citit doar în cărți sau le-au văzut în documentare – brățările dacice, Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut mai bine drept «Cloșca și puii de aur», Tezaurul de la Vârtop sau cel de la Craiova. Le adresăm tuturor oltenilor invitația de a veni și a vedea această minunată expoziție, care va rămâne la Secția Istorie – Arheologie a muzeului nostru până la data de 31 ianuarie 2016“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La deschiderea oficială a expoziției au participat: președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, vicepreședinții CJ Dolj, Alina Elena Tănăsescu și Cristinel Iovan, Înalt Preasfinţitul Părinte Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și aaaMitropolit al Olteniei, primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, prefectul județului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, subprefectul Simona Moise, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, șeful Biroului Tezaur Istoric, Rodica Oanță-Marghitu, și managerul Muzeului Olteniei Craiova, Florin Ridiche.

Expoziția „Aurul și Argintul Antic al României“ va putea fi vizitată începând de joi, 19 noiembrie, în fiecare zi (cu excepția sărbătorilor legale), între orele 9.00 și 17.00.

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: noutati despre istoria oltenilor, istoria oltenilor, muzeul olteniei

Leave a Reply


Current month ye@r day *