S-a deschis cea de-a X-a ediții a Salonului Național de Restaurare a Muzeului Olteniei

23/09/2014 8:17 pm0 comments

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, marți, la sediul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, la deschiderea a celei de-a X-a ediții a Salonului Național de Restaurare.

3

Manifestarea reunește specialiști de la instituțiile reprezentative din România, care aduc în fața publicului 90 de exponate supuse restaurării în ultimul an, precum şi participanți din Slovenia și Italia.
Cu acest prilej, Ion Prioteasa, președintele CJ, a subliniat faptul că salonul se înscrie în seria bogată de evenimente care contribuie la consolidarea prestigiului cultural al județului Dolj.
„Sunt onorat să fiu prezent astăzi la deschiderea Salonului Național de Restaurare. Cu unii dintre dumneavoastră am avut plăcerea să mă întâlnesc, în același cadru, și anul trecut și sunt încântat că putem fi din nou împreună.
Munca dumneavoastră este cu adevărat extraordinară, numai dacă ne amintim de precedenta ediție a acestei manifestări, la care am avut privilegiul de a admira exponate remarcabile, apreciate de toți vizitatorii. 5
Evenimentul, unul de anvergură națională, a ajuns, iată, la cea de-a zecea ediție și ne bucură faptul că are loc din nou la Craiova. Suntem și vom fi în continuare alături de colegii noștri de la Muzeul Olteniei, gazde primitoare, și ne vom oferi susținerea pentru organizarea acestui salon tot aici, în Cetatea Băniei.
Se reunesc astăzi, în orașul nostru, aproape 100 de specialiști din zeci de instituții de prestigiu, care prezintă 90 de opere ce au fost restaurate în ultimul an. Aceasta este dimensiunea muncii dumneavoastră, a celor veniți de departe la salonul de la Craiova, dar și a specialiștilor de la Muzeul Olteniei și Muzeul de Artă.
După cum ați remarcat, Craiova este un oraș viu, un adevărat pol cultural și, în fiecare săptămână, ne bucurăm de câte o manifestare deosebită. În urmă cu câteva zile, la Muzeul de Artă s-a desfăşurat Festivalul Mondial de Poezie «Mihai Eminescu», iar acum este vernisată această frumoasă expoziție, care include și o gală în cadrul căreia se vor acorda premii pentru cele mai reușite opere restaurate.
Vom avea, luna viitoare, din nou la Muzeul de Artă, o întâlnire cu înalte oficialități din Republica Polonă și din România, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de când, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, guvernul polonez aflat în exil şi președintele țării de la acea vreme au fost găzduiți în Palatul Jean Mihail.
Muzeul Olteniei şi Muzeul de Artă se remarcă printr-un corp excepţional de profesionişti, cărora le-am acordat întregul nostru sprijin pentru a le crea toate condiţiile necesare desfăşurării activităţii şi punerii în valoare a cunoştinţelor vaste pe care le au.

8 9
Numai în ultimii ani, ne-am îndreptat către aceste două instituții din subordinea CJ Dolj cu investiţii în valoare totală de 17 milioane de euro, puse în operă cu ajutorul unor oameni absolut speciali, atât din aceste muzee, cât și din consiliul județean. De fiecare dată când a fost necesar să alocăm sume importante de bani pentru domeniul culturii, am beneficiat de toată susținerea din partea consilierilor județeni și de întreg concursul Comisiei pentru cultură, prezidată de doamna profesor universitar Daniela Tarniță, aici prezentă.
Rămânem fideli acestei politici și, până la sfârșitul anului 2015, vom edifica o construcție fără precedent în România, prima clădire dedicată personalității și creației lui Constantin Brâncuși, o clădire spectaculoasă în sine, întrucât va fi compusă dintr-o prismă din sticlă, de 15 metri înălțime, și o galerie subterană de 1.200 de metri pătrați, cu un amfiteatru, cu săli multifuncționale – un complex care ne poartă gândurile către Luvru.
Construcția pe care o vom realiza în curtea Muzeului de Artă și care va adăposti și cele șase opere ale lui Constantin Brâncuși pe care le avem în patrimoniu va duce la o înnobilare a acestei zone. Dacă vreți, este și o contribuție la proiectul «Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021», un demers inițiat de Primăria Municipiului Craiova pe care și noi îl susținem cu toată forța“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La deschiderea celei de-a X-a ediții a Salonului Naţional de Restaurare, alături de președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, au mai participat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, consilierul județean prof. univ. dr. Daniela Tarniţă, prof. univ. dr. Ioan Opriş, specialist în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, Virgil Ştefan Niţulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român și preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, și Dan Octavian Paul, șeful Laboratorului Zonal de Restaurare Conservare de la Muzeul Banatului Timişoara și preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM.
Cele 90 de opere expuse în cadrul Salonului Naţional de Restaurare – piese din ceramică şi sticlă, metal, lemn, textile şi din piele, carte veche, documente şi picturi – vor putea fi admirate de vizitatori până la data de 15 noiembrie. (S.M.)

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: președintele consiliului județean (cj) dolj, secția de istorie-arheologie a muzeului olteniei, ion prioteasa

Leave a Reply


Current month ye@r day *