Regalul restaurării patrimoniului cultural din România la Muzeul Olteniei Craiova

22/09/2014 4:07 pm0 comments

Laboratorul de Restaurare şi Conservare al Muzeului Olteniei organizează o nouă ediţie, a X-a, la Craiova, a Salonului Național de Restaurare și Conservare, care se va desfășura, în perioada 23-25 septembrie 2014 pentru cei aproximativ 100 de specialiști din domeniul restaurării și conservării patrimoniului cultural mobil, care prezintă în cadrul acestei expoziții un număr de peste 80 de piese de patrimoniu restaurate și conservate, şi în perioada 23 septembrie-15 noiembrie pentru publicul vizitator.

_DSCN3251 _DSCN3252

Exponatele Salonului cuprind toate suporturile organice şi anorganice, prezentând bunuri de patrimoniu din ceramică, sticlă, porţelan, metal, hârtie, textile, piele, os, lemn şi nu în ultimul rând, pictură.
Această manifestare culturală devenită deja tradiţională în peisajul cultural craiovean evoluează an de an, fără a se lăsa umbrită de conferinţa internaţională bienală MATCONS – Materie şi materiale în/pentru restaurare si conservare, manifestare care a devenit reperul cel mai înalt al întrunirilor ştiinţifice din acest domeniu organizate în ţara noastră.
_DSCN3253Ediţia 2014 a Salonului Naţional de Restaurare şi Conservare aduce în faţa publicului şi comunităţii ştiinţifice nu doar cele mai valoroase piese din patrimoniul mobil cultural românesc, piese restaurate în perioada 2013 – 2014, dar şi cele mai noi tehnici şi materiale pentru investigare/conservare/restaurare, prezentate de specialişti din străinătate în cadrul unei Mese Rotunde şi a unei secţiuni internaţionale de postere. Universitatea din Milano va fi prezentă pentru demonstrarea practică a performanţelor celei mai noi aparaturi de investigare.
În acest an va avea loc cea de a treia Gală a Restaurării Românești, concurs care mobilizează întreaga comunitate a specialiștilor din domeniu. _DSCN3256Competiția se va desfășura conform regulamentului anunțat participanților încă de la înscriere. Ca şi în anii trecuţi, Muzeul Olteniei Craiova va oferi specialiştilor participanţi premii în semn de recunoaştere a competenţelor şi abilităţilor profesionale, piesele de patrimoniu expuse urmând a fi jurizate. Membrii juriului sunt personalităţi marcante, printre acestea numărându-se Preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, precum şi Preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM.
_DSCN3259 _DSCN3261Întregul program, înscris în demersul anual al Laboratorului de Restaurare şi Conservare al Muzeului Olteniei, de a dezvolta o cultură a dialogului între prezent şi trecut prin fructificarea rezultatelor conservării şi restaurării bunurilor de patrimoniu cultural, s-a putut înfăptui doar datorită suportului financiar asigurat de către Consiliul Judeţean Dolj.
Salonul Naţional de Restaurare, Craiova 2014, va avea vernisajul în data de 23 septembrie, ora 10, la sediul Secţiei Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova din str. Madona Dudu nr. 14. (S.M.)

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: laboratorul de restaurare şi conservare, muzeul olteniei craiova

Leave a Reply


Current month ye@r day *