Prefectul judeţului Dolj, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii la Craiova: Trebuie să fim mândri că suntem români

24/01/2015 2:05 pm0 comments

BOG_7558„În acest cadru solemn, prilejuit de celebrarea Zilei Unirii Principatelor Române, vă rog să-mi permiteţi să adresez, în calitatea mea de prefect al judeţului Dolj, cele mai alese şi curate gânduri distinşilor participanţi şi tuturor românilor.

Se împlinesc 156 de ani de când s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
Din ziua Unirii Moldovei cu Ţara Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.BOG_7749
Trebuie să fim mândri că suntem români, pentru că, în decursul timpului, poporul nostru s-a aflat la confluenţa intereselor marilor imperii. Fie că a fost vorba de Imperiul Otoman, de Imperiul Habsburgic sau de Imperiul Ţarist, în permanenţă am avut de luptat pentru a ne păstra identitatea şi fiinţa naţională, iar acest lucru n-a fost uşor, dar indiferent cât de grele au fost vremurile, am reuşit să ne păstrăm limba, religia, tradiţiile şi obiceiurile.
Am reuşit de asemenea, ca în decursul istoriei să ne păstrăm fiinţa naţională şi, în acelaşi timp, să ne câştigăm o identitate proprie în lume, în Europa şi acum, în Uniunea Europeană.
De asemenea, trebuie să fim mândri că suntem locuitori ai cetăţii Băniei, orașul în care s-a anticipat, cu doi ani mai devreme, Unirea Principatelor care avea să vină în 1859. Drept mărturie stă celebra pictură a lui Theodor Aman, care i-a imortalizat pe craioveni jucând Hora Unirii în faţa Colegiului Naţional “Carol I” în anul 1857.
De-a lungul timpului, România a parcurs paşi importanţi în evoluţia sa, înfăţişându-se astăzi ca o naţiune puternică şi democratică, solidară cu propriii săi cetăţeni şi puternic preocupată de afirmarea şi consolidarea statului de drept, de asumare a unei viziuni europene de funcţionare.
Avem datoria să ne gândim nu doar ce ţară am moştenit de la cei care au fost înaintea noastră, ci mai ales ce ţară ne dorim să construim acum şi ce ţară vrem să lăsăm celor care vin după noi.
În această zi de sărbătoare vă doresc din toată inima să vă bucuraţi alături de cei dragi şi să credeţi în forţa unităţii şi a solidarităţii! La mulţi ani tuturor românilor şi doljenilor, pentru o Românie puternică!”, a spus prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române.

 

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: prefectul judeţului dolj, craiova, ziua unirii

Leave a Reply


Current month ye@r day *