Praznicul Sfinților Serghie și Vah în Arhiepiscopia Craiovei

08/10/2014 7:49 pm0 comments

Centrul de restaurare conservare patrimoniu şi vizualizare a găzduit marţi, 7 octombrie, în ziua de prăznuire a Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah, festivitatea de deschidere a noului an universitar 2014-2015.

deschiderea anului universitar al Facultatii de Teologie s-a facut de praznicul Sfintilor Serghie si Vah

Organizat sub purtarea de grijă a celor doi Sfinti Mucenici, ale căror moaşte sunt cinstite şi închinate în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenici Dimitrie” din Cetatea Băniei, evenimentul festiv a fost precedat de sfinţirea Paraclisului ce poartă hramul Sfinţilor Trei Ierarhi, a Sfinţilor Serghie şi Vah şi a Sfântului Nicodim de la Tismana şi de săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Decanul Facultăţii de Teologie, împreună cu un sobor format din părinţii profesori. Studenţii prezenţi la slujba religioasă, precum şi ceilalţi credincioşi, au putut fi martorii bucuriei duhovniceşti si a emoțiilor trăite de doi teologi crescuţi şi formaţi de şcoala teologică craioveană: diaconul Ion Iacobescu, hirotonit preot pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Vârţ, Protoieria Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj şi Irinel Eduard Peptuşel, hirotonit diacon pe seama Parohiei Izvoare, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj.
În cuvântul rostit la finalul celor două momente liturgice, ÎPS Irineu a vorbit despre considerentele desfăşurării acestui eveniment în ziua prăznuirii Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah. „Împreună cu părinţii profesori am rânduit încă de anul trecut să-i cinstim pe Sfinţii Serghie şi Vah deodată cu deschiderea festivă a cursurilor facultăţii noastre. Pentru că este foarte important să începem activitatea universitară cu Sfânta Liturghie, cu rugăciunea, cu chemarea şi purtarea de grijă a Sfinţilor Serghie şi Vah, învăţători şi modele în viaţa pământească, iar acum, mijlocitori şi rugători pentru noi înaintea Tronului ceresc. Bucuria duhovnicească a evenimentului este sporită de faptul că ne-a învrednicit Bunul Dumnezeu să sfinţim această biserică, acest paraclis al facultăţii, atât de frumos realizat, atât de frumos împodobit de studenţii noştri de la departamentul Artă sacră. O lucrare sfântă făptuită cu măiestrie şi profesionalism, cu dragoste şi mai ales cu credinţă, pentru care îi felicităm şi apreciem osteneala, atât a studenţilor cât şi a profesorilor care i-au îndrumat. Noi vă dorim un an şcolar binecuvântat, plin de roade şi să nu uitaţi să veniţi cât mai des în acest loc sfânt care vă oferă pace sufletească, vă oferă comuniunea cu Duhul Sfânt, pentru că aici este Casa Tatălui ceresc pe care <<Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o şi Duhul >>, a încheiat IPS Irineu.” (S.M.)

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: arhiepiscopia craiovei, praznicul sfinților serghie și vah

Leave a Reply


Current month ye@r day *