Părintele Grigore Cârstea, cel mai longeviv cleric din Craiova, a fost condus pe ultimul drum

19/03/2015 11:17 am0 comments

Parintele Grigore Carstea poza 2Părintele Grigore Cârstea, care a slujit în calitate de diacon și preot la Catedrala mitropolitană “Sfântul Dumitru” din Craiova vreme de peste 65 de ani, a fost condus ieri pe ultimul drum. Slujba de înmormântare a fost oficiată la Biserica “Sfântul Nicolae-Amaradia” din Craiova de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, alături de un numeros sobor de preoti şi diaconi.

În cuvântul adresat tuturor celor care l-au cunoscut, iubit şi apreciat, ÎPS Irineu a evocat figura luminoasă, vocaţia şi dragostea pentru Biserica lui Hristos a părintelui Grigore. “Părintele Grigore Cârstea a ales să slujească lui Dumnezeu, să fie preot, nu numai pentru că era înzestrat cu o voce deosebită, ci mai ales fiindcă a înţeles că numai în Biserică omul se poate realiza, se poate construi pe sine însuşi spre a deveni cu adevărat casă plăcută în care să se sălăşluiască Dumnezeu. El însuşi spunea că învăţătorii săi, cu precădere Mitropolitul Firmilian, l-au îndemnat să nu părăsească niciodată Biserica. Şi cât de mult suflet, cât de multă dragoste a depus în toate slujirile sale pentru a aduce slavă lui Dumnezeu, cunoaştem cu toţii. Atâţia diaconi şi preoţi au fost conduşi la altar şi s-au format ca vrednici slujitori ai Domnului lângă părintele Grigore, care a fost întotdeauna un model pentru cei mai tineri”, a spus ÎPS Irineu.

Părintele Grigore Cârstea s-a născut în data de 11 octombrie 1931 în localitatea Vărsături, lângă Târgu Jiu. A urmat şcoala primară şi gimnazială în satul natal, apoi Seminarul Teologic din Craiova (1948) şi Facultatea de Teologie din Sibiu (1961). A venit în Craiova la vârsta de numai 16 ani, uimindu-i pe oamenii Bisericii de atunci prin calităţile sale vocale, zestrea de bun simţ şi dorinţa de a învăţa. S-a făcut pentru el atunci o excepţie: fiind încă minor, i s-a creat un post de protopsalt la Catedrala mitropolitană şi a urmat în acelaşi timp cursurile Seminarului Teologic şi ale Şcolii de cântăreţi bisericeşti din Craiova. A fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Sfântul Dumitru de către Mitropolitul Firmilian al Olteniei, pe care avea să-l însoţească la majoritatea slujbelor sale. A urmat apoi cursurile fostului Conservator “Cornetti”, actuala Şcoală Populară de Arte “Cornetti” din Craiova. A fost hirotonit preot în anul 2008, când a primit şi rangul bisericesc de iconom stavrofor, putând fi socotit drept cel mai longeviv diacon al Centrului eparhial.

Dumnezeu să-l odihnească în rândul celor drepți!

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: pr grigorie carstea, părintele grigore cârstea

Leave a Reply


Current month ye@r day *