Olt: A fost inaugurat sistemul de apărare de la Deveselu

12/05/2016 2:34 pm0 comments

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat, joi, în prezența secretarului general al NATO, a premierului Dacian Cioloș și a altor înalți oficiali, accentul fiind pus pe caracterul defensiv al acestei facilități și pe faptul că nu reprezintă o amenințare pentru Federația Rusă.

deveseluÎn acest context, Dacian Cioloș a declarat la ceremonia de inaugurare că scutul antirachetă respectă prevederile Cartei ONU și este destinat exclusiv apărării legitime împotriva amenințării cu rachete balistice, nefiind îndreptat împotriva cuiva anume.
“Facilitatea de la Deveselu respectă pe deplin prevederile Cartei ONU și nu este îndreptată împotriva cuiva anume, este un mijloc destinat exclusiv legitimei apărări împotriva amenințărilor cu rachete balistice, întărește totodată capacitatea NATO de apărare antirachetă și extinde aria de acoperire și protecție pentru statele aliate sudice și centrale din Europa, reducând semnificativ riscul unor eventuale atacuri balistice din afara spațiului euro-atlantic”, a spus prim-ministrul.
Adjunctul secretarului Apărării al SUA, Robert Work, a arătat, la rândul său, că unitatea de la Deveselu “întărește capacitățile defensive ale NATO” și, împreună cu cea din Polonia, face parte dintr-un sistem defensiv care respectă “în totalitate” actualul regim de control al armamentelor.
Potrivit lui Work, unitatea de la Deveselu “oferă o creștere atât cantitativă, cât și calitativă a capacității de apărare antirachetă a NATO și întărește capacitățile defensive ale NATO”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că sistemul de la Deveselu este “un exemplu de lucru în echipă la nivel transatlantic”.
“Acest fapt reprezintă o creștere semnificativă a capacității de apărare a Aliaților europeni împotriva rachetelor balistice din afara zonei euro-atlantice”, a afirmat oficialul NATO, la baza militară de la Deveselu.
Stoltenberg a fost prezent, joi, și la Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est, unde se desfășoară exercițiul Dacian Lynx 2016.
El a arătat, cu această ocazie, că în actualul context de securitate, cu provocări atât în est, cât și în sud, NATO trece printr-un proces de adaptare.
“Implementăm cea mai mare întărire a apărării colective de la Războiul Rece și până acum. Ne creștem prezența în partea estică a Alianței, inclusiv în România, și abilitatea de întărire a forțelor, dacă este necesar”, a precizat secretarul general.
Baza de la Deveselu este construită pe o suprafață de 143 de hectare și găzduiește 44 de rachete de interceptare de tip SM-3. Acestea nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, ci vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.
Sistemele de interceptare SM-3 sunt proiectate pentru scopuri strict defensive și nu au capacități ofensive. Ele nu sunt echipate cu niciun fel de focoase explozive și se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi și distruge focoasele rachetelor balistice inamice.
Operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu reprezintă o parte a celei de-a doua etape a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA) anunțată de Statele Unite ale Americii în 2009 și care presupune dezvoltarea sistemul american de apărare antirachetă din Europa.
Cheltuielile pentru implementarea sistemului EPAA au suportate de către SUA, iar România a pus la dispoziție spațiul pentru amplasarea interceptorilor. Investițiile americanilor s-au ridicat la 800 milioane de dolari, la care se adaugă costuri adiționale.
Sursa: Agerpres

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: nato, aegis ashore, deveselu

Leave a Reply


Current month ye@r day *