Muzeul Olteniei Craiova dă startul, începând cu 5 iulie, la ŞCOALA DE VARĂ “BIOS ART ÎN VACANŢĂ” şi multe alte ateliere inedite!

27/06/2014 3:39 pm0 comments

Specialiştii Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj, au pregătit şi în acest an, o serie de activităţi educativ –recreative cu adresabilitate extinsă, de natură a oferi un cadru benefic exprimării îndeletnicirilor copiilor, părinţilor şi bunicilor.

Stema_Olteniei_dupa_unirea_principatelorCa şi noutate pentru anul 2014, instituţia muzeală craioveană lansează un atelier mobil “HYSTORY SUMMER – În căutarea strămoşilor”, dedicat în exclusivitate copiilor cu dizabilităţi din cadrul Complexului de servicii comunitare “Noricel” Craiova.
I. Secţia de Ştiinţele Naturii – 6 ateliere recreative!
Şcoala de vară “BIOS ART ÎN VACANŢĂ” este organizată, ca în fiecare an, la Secţia de Ştiintele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, din Popa Şapcă, Nr. 8, în perioada 8 iulie – 11 septembrie, unde îi aşteptăm cu drag pe copii, dar şi pe adulţi, fie ei părinţi sau bunici.
Înscrierile se fac până pe data de 5 iulie, inclusiv, în limita locurilor disponibile, la numerele de telefon 0251/411906, 0766.326909.
Joi, 3 iulie 2014, orele 14.00, la sediul Secţiei de Ştiintele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, va fi organizat un work-shop, în cadrul căruia vor fi prezentate materialele şi tehnicile utilizate în cadrul atelierelor, oferind astfel posibilitatea viitorilor participanţi să cunoască tainele începutului “creaţiei”!

Calendarul atelierelor:

1. Atelier de modelaj în lut, perioada 8 iulie-5august, săptămânal, marţea, între orele 09-10.30.
În cadrul atelierului, vor fi abordate tematici interesante, precum: “Să descoperim împreună plante spectaculoase din Oltenia” (8 iulie), „Minunata lume acvatică” (15 iulie ), „Mineralele, bogăia ascunsă a Munţilor Carpaţ (22 iulie);
Haideţi să descoperim împreună o nouă pasiune şi anume modelajul în lut! Lutul este un material amorf care prin modelare capătă forme diferite, în funcţie de imaginaţia şi dorinţa noastră. Explorează-ţi creativitatea prin acest mediu tactil în timp ce te familiarizezi cu tehnicile de modelaj, de compoziţie şi texturare ale lutului!
De-a lungul celor 5 module, vei avea posibilitatea să pregăteşti lutul aşa cum o făceau străbunii noştri, să realizezi obiecte prin diferite tehnici (a plăcilor, a şnurului), fără a se folosi roata olarului.
2. Atelier de decoupage şi quilling, perioada 11 iulie – 7august, săptămânal, joia, între orele 9-10.30.
În ziua de 17 iulie, tematica va fi reprezentată de “Fluturii, eterna fascinaţie a cerurilor”, iar în 24 iulie – “Animale prădătoare”;
Tehnica decoupage foloseşte obiecte precum vasele, cutiile, vazele şi multe altele pentru ca cei cu simţ artistic să-şi poată exprima identitatea, personalitatea, preferinţele. Obiectele astfel create sunt nepreţuite, sunt unicate şi pot fi dăruite din toata inima celor dragi.
Decoupage art îşi are originea în Siberia de Est şi datează dinainte de naşterea lui Hristos. În secolul 12 această artă a fost preluată de ţăranii chinezi care au creat astfel obiecte decorative care să le înfrumuseţeze casele şi să le ofere acea notă de individualitate şi de personalitate aparte.
Popularitatea acestei arte a ajuns la apogeu în secolul 17, în Extremul Orient. Maeştrii veneţieni au început atunci să folosească tehnica decoupage-ului pentru a crea piese de mobilier şi obiecte decorative care semănau cu cele aduse din China şi Japonia.
Quillingul este arta rulării hârtiei. Tehnica datează încă din Egiptul Antic şi constă în a rula mici fâşii de hartie pe un beţişor pentru a crea diferite forme. Acestea se pot utiliza pentru felicitări, scrapbooking, mici tablouri etc. Efectele sunt deosebite.

3. Atelier de creaţie animăluţe din fetru, perioada 12 august – 9 septembrie, săptămânal, marţea, între orele 09-10.30
Reconstituim o lume fascinantă, cea a mamiferelor şi moluştelor: “Mamifere deosebite în Oltenia” – ( 19 august) şi “Fascinaţia moluştelor” – (26 august);
Dacă vi s-a întamplat să găsiţi albinuţe, ursuleţi şi alte animaluţe cu forme şi culori frumoase, făcute dintr-un material care părea să fie lână, dar avea o textură diferită de lâna pe care o cunoaşteţi, ei bine trebuie să știţi că acel material minune se numeşte fetru.
Fetrul este o pâslă subţire din lână sau păr de animal, disponibilă sub mai multe forme şi întrebuinţată în activităţi diverse, de la construcţii la confecţionat pălării până la diverse accesorii. Se pare că este una dintre primele fibre descoperite şi folosite de om, astfel că întrebuinţările i-au fost îndelung testate de-a lungul timpului.
4. Atelier eco (utilizarea unor materiale colectate din Natură), perioada 12 august – 9 septembrie, săptămânal, marţea, între orele 11-12.30.
Învăţăm ce înseamnă conceptual ECO, concret, prin utilizarea de materiale reciclabile dar şi abordând tematici precum: “Craiova, sit paleontologic European (12 august), Animale întâlnite în Pădurea Bratovoieşti (19 august);
Eşti creativ? Eşti eco? Eşti inspirat? Avem exact activitatea ideală pentru tine!! Prima noastră provocare: realizarea de animăluţe şi copăcei din materiale reutilizabile. Apoi, polistirenul şi lutul vor fi modelate pentru a crea dealuri şi munţi! Mai târziu culorile ne vor ajuta să dăm viaţă formelor de relief pe care vom fixa plantele şi animalele create cu mânuţele noastre.
În final vom obţine microecosisteme (machete) de câmpie, deal, munte!
5. Atelier de modele zoomorfe (lucru manual pe etamina şi realizare de animaluţe din mărgeluţe), perioada 14 august – 11 septembrie, săptămânal, joia, între orele 09-10.30
În cadrul atelierelor, învăţăm despre “Insectele, prietenii neştiuti ai omului (21 august), dar şi despre “Lumea fascinantă a folosilelor (27 august ).
Creaţie, tradiție, inspirație, pasiune. Coordonate pe firul cărora se „toarce” activitatea unui atelier dedicat tinerei generații. Etamina – pânza, acele și ața se fac frați de cruce cu manuțele harnice și-apoi, punct cu punct, cusătură lângă cusătură, totul ia forma datului străbun … ca la șezătorile de odinioară … toate acestea pe fundalul bucuriei și al satisfacției că frumosul dăinuie.
În felul acesta, fluturii vor poposi pe florile de mac, bujor etc. de pe etamină, trandafirii se vor deschide pentru a primi albinele, tot pe etamină … Un atelier demn de luat în seamă care, mâine-poimâine ar putea da satului noi meșteri care să îi facă cinste prin ceea ce creează.

6. Atelier de linogravură, perioada 14 august – 11 septembrie,
săptămânal, joia, între orele 11-12.30, în care descoperim împreună misterele Sistemul nostru Solar.
Linogravura (gravura în linoleum), tehnică a gravurii în “relief“. Gravura obţinută pe hartie după ce placa de linoleum este gravată şi unsă cu un rulou cerneluit. Mai exact, este un procedeu dereproducere și multiplicare pe hârtie a unui desen săpat într-o placă de linoleum.
Desigur, există şi posibilitatea ca atelierele să fie personalizate, adică participanţii vin cu sugestii inedite.
Atelierele creative se vor bucura şi de susţinerea/participarea voluntarilor din cadrul proiectului „I like the museum”, care vor sprijini participanţii în tainele acestor îndeletniciri!
Lucrările inedite, realizate de către cursanţi, vor fi incluse în cadrul unor expoziţii (pentru fiecare atelier în parte), ce se vor realiza la parterul Secţiei de Ştiinţele Naturii, vizitatorii muzeului votând cele mai inedite lucrări. Aceste lucrări vor fi premiate şi cuprinse într-o nouă expoziţie colectivă ce se va itinera
Ultima întâlnire din cadrul fiecărui atelier este rezervată pentru festivitatea de premiere în cadrul căreia se vor oferi diplome de participare şi surprize.
II. Secţia de Etnografie (Casa “Băniei”), prin oferta de ateliere propuse, va încânta prin autenticitate şi tradiţie!
1. Atelier de pictură pe lemn, perioada 01 iulie – 1 septembrie, săptămânal, vinerea, orele 15-17;
2. Atelier de pictură pe lemn, perioada 01 august – 15 septembrie, săptămânal;
3. Atelier de olărit, perioada 04 iulie – 1 septembrie, săptămânal, sâmbăta, orele 09.30- 11,30;
Înscrieri şi date suplimentare la numărul de telefon: 0351.444030.
III. Secţia de Istorie iniţiază în această vară, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, atelierul mobil “HYSTORY SUMMER – În căutarea strămoşilor”, dedicat în exclusivitate copiilor cu dizabilităţi, din cadrul Complexului de servicii comunitare “Noricel” Craiova. Programul educativ se va derula în perioada 25 iunie-15 septembrie 2014, şi va cuprinde un număr de 8 ateliere educative dedicate copiilor cu dizabilităţi, astfel: atelier de colaj – “Sub semnul Lupului Dacic!”; atelier modelaj în lut – “Făurim monede dacice – cosoni”, atelier de heraldică – “Heraldica în vremea lui Mihai Viteazul”, atelier de story telling – “Inventăm legende despre domni şi domniţe”, atelier cartografie – “Hărţi şi exploratori,” atelier “Micul Arheolog”, atelier de confecţionat bijuterii “Bijuteriile Casei Regale”, atelier de pictură-grafică “Civilizaţie şi istorie în zona Olteniei”.
Împreuna cu micii noştri prieteni, vom încerca să înţelegem că istoria înseamnă o minunată aventură a omului şi comunităţilor de-a lungul timpului, nu doar date imposibil de reţinut.
Piesele create în cadrul atelierelor, vor fi reunite într-o mini-expoziţie ce va fi găzduită la sediul Muzeului Olteniei Craiova, şi ulterior expusă la Complexul de Servicii Comunitare „Noricel”.
Mâinile copiilor din cadrul Complexului de Servicii Comunitare “Noricel”, vor crea obiecte – jucării foarte îndrăgite, combinând îndemanarea, fantezia şi răbdarea. Lucrul în cadrul atelierelor re(creative) contribuie la educarea artistică, plastică şi istorică a celor peste 36 de copii.

 

 

 

 

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: consiliului județean dolj, specialiştii muzeului olteniei craiova

Leave a Reply


Current month ye@r day *