Ion Prioteasa: Ministerul Culturii și-a îndreptat atenția către Muzeul Olteniei, către piesele reprezentative pe care le deținem, confirmând valoarea tezaurului de scoarțe

21/09/2014 4:09 pm0 comments

Peste 100 de exponate din colecția de covoare a Muzeului Olteniei din Craiova au fost selectate de Ministerul Culturii în vederea depunerii dosarului de candidatură pentru înscrierea „Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova“ în Patrimoniul UNESCO, anunță președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

01 04

„În primăvara acestui an, România și Republica Moldova au început un demers comun, prin care se urmărește cuprinderea pe lista UNESCO a acestui meșteșug deosebit, care a trecut proba timpului, cel al țeserii covoarelor tradiționale, a scoarțelor. Este o inițiativă încurajată și de succesul de care s-a bucurat anterioara acțiune în tandem a celor două țări, prin care a fost înscris în acest patrimoniu obiceiul colindatului.
Ne-am bucurat să aflăm că, în pregătirea acestui dosar de candidatură, Ministerul Culturii și-a îndreptat atenția către Muzeul Olteniei, către piesele reprezentative pe care le deținem, confirmând valoarea tezaurului de scoarțe aflat în păstrarea Secției de Etnografie.
Nu mai departe de acum trei săptămâni, o echipă de specialiști a ajuns în județul Dolj, pentru a realiza o documentare care să evidențieze felul în care această veritabilă artă a țeserii scoarței tradiționale, ce ne-a adus faimă în toată lumea, a dăinuit până în zilele noastre. A fost un adevărat tur de forță, ținând cont de faptul că, în cele trei zile ale deplasării, au fost realizate în jur de 300 de fotografii și un film.
03Am fost încântat în special de faptul că reprezentanții ministerului au găsit argumente puternice pentru susținerea dosarului de candidatură în colecția de la Muzeul Olteniei. Nu mai puțin de 120 de covoare oltenești, din cele peste 250 de aflate la Secția de Etnografie, au fost propuse pentru includerea în patrimoniul UNESCO.
Decizia echipei de specialiști de a introduce exponatele aflate la Craiova în fondul cultural cu care România și Republica Moldova își vor susține cauza onorează Doljul şi, în egală măsură, instituţia muzeală din subordinea consiliului judeţean.
Vedem răsplătite, în acest fel, preocupările constante ale CJ Dolj pentru o mai bună punere în valoare a acestei adevărate comori culturale, preocupări concretizate în investițiile directe realizate atât pentru restaurarea Casei Băniei, care adăpostește Secția de Etnografie, cât și pentru amenajarea expoziției de bază de aici. Vorbim despre o sumă de aproape un milion de euro, bani pe care am reușit să-i asigurăm, prin eforturi considerabile, din bugetul propriu al instituției noastre.
Toate aceste investiții se înscriu în politica noastră de păstrare și promovare a valorilor culturale, de susținere a actului de cultură, o politică pe care o vom continua și pe viitor, cu toată forța și convingerea“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.02
Dintre covoarele şi scoarţele tradiţionale care compun colecţia Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei, o parte importantă provine dintr-un fond constituit în perioada 1930 – 1936.
Dosarul de candidatură privind „Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova“ va fi finalizat şi înaintat Secretariatului Convenţiei UNESCO până la sfârşitul acestui an, decizia finală urmând să fie luată la începutul lui 2015.
În prezent, România are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO patru elemente: „Ritualul Căluşului“, „Doina“, „Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu“ şi „Colindatul de ceată bărbătească“, acesta din urmă în comun cu Republica Moldova. (S.M.)

 

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: ion prioteasa, muzeului olteniei, ministerul culturii

Leave a Reply


Current month ye@r day *