Ion Prioteasa: Două proiecte ale consiliului județean vor primi finanțare europeană prin intermediul POR

03/06/2014 4:29 pm0 comments

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat, marți, că două proiecte al căror beneficiar este CJ, „Centrul Internațional Constantin Brâncuși – Centru Turistic Interactiv” și „Centrul turistic pentru agrement și sport”, vor primi finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2007 – 2013, valoarea totală fiind de aproximativ 11 milioane de euro.

06

„Suntem într-un moment fast pentru Dolj, într-o împrejurare absolut specială, acum, când putem să vă spunem că două proiecte de suflet ale consiliului județean vor primi finanțare europeană prin intermediul POR, pentru a fi realizate și puse în valoare.
Cel puțin unul dintre proiecte, cel care vizează construirea «Centrului Internațional Constantin Brâncuși – Centru Turistic Interactiv», o investiție fără precedent în țară, apare într-un moment în care, așa cum vedeam chiar și în mass-media, în nicio localitate din România, inclusiv București, nu s-a realizat nimic important pentru românul cel mai cunoscut în lume. 07
Consiliul Județean Dolj încearcă de ani buni să pună în operă un demers de construire a unui muzeu omagial pentru cel care s-a născut a doua oară la Craiova, după cum spunea chiar marele sculptor, demers care, iată, prinde contur.
De aceea, bucuria mea este și mai mare când anunț că o investiție de șapte milioane de euro a fost aprobată și că ne îndreptăm către toate celelalte faze pe care le implică derularea unui proiect cu fonduri europene.
Îmi este clar acum că la Craiova se va petrece un lucru deosebit, pentru care vom fi invidiați de toată România. Am convingerea că acest loc se va transforma într-unul de pelerinaj, pentru că șase opere ale lui Constantin Brâncuși, lucrări aflate în proprietatea CJ Dolj și păstrate la Muzeul de Artă, vor putea fi acum mult mai bine puse în lumină.
Cea de-a doua investiție a CJ Dolj aprobată spre finanțare, care este în valoare de peste trei milioane de euro, se referă la proiectul bazei sportive din aproprierea Aeroportului Craiova. De asemenea, vestea vine într-un moment fast pentru Craiova fotbalistică, pentru că, așa cum se știe, din anul competițional viitor vom avea o reprezentantă a Băniei în prima ligă.
Prin acest proiect, pe o suprafață de patru hectare, se vor construi două terenuri de fotbal – unul înierbat, altul artificial -, două terenuri de baschet-tenis, o pistă de alergat, două piste de bowling. Investiția prevede și un perete pe care iubitorii de alpinism se pot cățăra, o zonă de agrement, o alta de vestiare, dar și una de recuperare”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, în cadrul unei conferințe de presă susținute în sala de ședințe a Palatului Administrativ.
04Totodată, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a precizat că implementarea celor două proiecte presupune și un important aport financiar din partea consiliului județean, pentru asigurarea cofinanțării necesare realizării investițiilor.
„Va fi o presiune foarte mare asupra CJ Dolj, precum și pe umerii doamnei vicepreședinte pe probleme economice, Alina Tănăsescu, pentru că, iată, aceste două proiecte înseamnă o cofinanțare de câteva milioane de euro, pe care va trebui s-o achite consiliul județean.
De altfel, în momentul în care importante fonduri europene intră în județul nostru – și avem, drept cel mai bun exemplu, cele 185 de milioane de euro pentru masterplanul de apă și canalizare – ne bucurăm, fără îndoială, dar luăm în calcul și faptul că, fie și în situația în care cofinanțarea pe care trebuie să o asigurăm este de doar 2 la sută, suma ajunge tot la ordinul milioanelor de euro.
Totodată, implementăm un alt proiect care este foarte aproape să fie semnat la Bruxelles și care presupune alți bani ce trebuie plătiți de CJ Dolj – masterplanul pentru deșeuri, de 54 de milioane de euro. Având toate acestea în vedere, suntem cu atât mai atenți la gestionarea fondurilor de care dispune consiliul județean, pentru a asigura cofinanțarea acestor investiții, astfel încât să le putem pune în operă.
Nu vreau să trecem în penumbră un alt proiect cu finanțare europeană care este pe cale să se încheie și care a avut o valoare totală de aproape 6 milioane de euro, cel privind consolidarea și restaurarea Palatului «Jean Mihail». Din acest moment, colegii noștri de la Muzeul de Artă se pregătesc pentru momentul inaugural, prin tot ceea ce înseamnă amenajarea fiecăreia dintre săli, prin aranjarea pieselor care compun expoziția de bază. Noi sperăm ca, în cursul acestei veri, ea să fie definitivată, astfel încât la muzeu să aibă loc deschiderea oficială și, de ce nu, ca aceasta să fie una cu adevărat fastuoasă.
Vă mărturisesc faptul că şi Alteţele Lor Regale, care s-au aflat la Craiova la finele săptămânii trecute, au fost vizibil impresionate de acest edificiu, în special atunci când le-am prezentat istoria clădirii şi ce comori adăposteşte ea, precum şi ce presupune investiţia CJ Dolj în restaurarea ei.Centrul Brancusi
Este o dovadă în plus că, de fiecare dată când ne-am propus ceva, ne-am implicat cu toată forţa pentru a-l duce la bun sfârşit. Ne bucurăm că astfel am putut reda craiovenilor şi oltenilor câteva obiective extraordinare din punct de vedere cultural şi istoric. În continuare, aşteptăm cu mult interes segmentul financiar 2014 – 2020, în cadrul căruia ne dorim să implementăm cel puţin tot atâtea proiecte câte am reuşit să derulăm până în prezent“, a adăugat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADR S-V) Oltenia, Marilena Bogheanu, a subliniat faptul că proiectele consiliului județean constituie un argument solid în promovarea regiunii prin intermediul unui circuit turistic complex.
„Prin faptul că suntem o echipă, că știm să lucrăm în parteneriat, reușim să semnăm foarte multe contracte de finanțare. Consiliul Județean Dolj a accesat deja, prin POR, fonduri europene pentru obiective foarte importante. După cum știți, două dintre ele sunt Muzeul Olteniei și Muzeul de Artă, Palatul «Jean Mihail», unde lucrările sunt aproape integral realizate și în mare parte decontate.
S-a vorbit despre figura emblematică a Olteniei, despre Constantin Brâncuși, care nu a fost pus atât de bine în evidență. Poate că nu toată lumea știe, în România, că el a fost oltean și cu atât mai puțin se cunoaște acest fapt în străinătate. Cu ocazia semnării contractului pentru «Centrul Internaţional Constantin Brâncuşi», cu siguranță că veți reuși să expuneți mai bine lucrările sale de artă.
Cofinanțarea celor două proiecte pe care le prezentăm astăzi este de 50 la sută, ceea ce implică și un efort financiar extraordinar de mare din partea CJ Dolj, pentru a asigura sumele necesare într-un interval relativ scurt, deoarece investițiile trebuie încheiate până la finele anului 2015. Nu va fi ușor, dar sunt ferm convinsă că vor fi două proiecte de succes.
Trebuie să promovăm mai mult regiunea noastră și aveam nevoie de aceste puncte de atracție. Vom gândi împreună pachete turistice, pentru că avem cu ce să ne lăudăm. Sper că în perioada următoare, 2014 – 2020, când știm că sunt prevăzute fonduri destinate turismului, să existe mai multe aplicații în acest sens și să se poată dezvolta acest sector“, a declarat Marilena Bogheanu, directorul ADR S-V Oltenia.
Vicepreședintele CJ Dolj Cristinel Iovan a apreciat că reușita obținerii de finanțare din fonduri nerambursabile pentru cele două proiecte ale consiliului județean reprezintă rezultatul a unui intens efort de echipă.
„Este o zi deosebită, care reprezintă un sfârșit de drum, dar, în același timp, și un început. A durat trei ani pentru a ajunge la acest moment. S-a muncit foarte mult ca să reușim finanțarea acestor proiecte în valoare totală de 11 milioane de euro, sumă în care este inclusă și contribuția CJ Dolj.
Oricât de dificil a fost, niciodată nu am abandonat această luptă de a aduce fonduri europene în județul nostru. Sperăm ca, până la sfârșitul acestei luni, să semnăm cele două contracte de finanțare prin care vor fi atrase în Dolj alte câteva milioane de euro, grație eforturilor consiliului județean, căruia i s-au alăturat ADR S-V Oltenia și doamna Marilena Bogheanu”, a afirmat Cristinel Iovan, vicepreședinte al CJ Dolj.
La rândul său, directorul Direcției de Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, Ileana Măjină, a declarat: „Odată cu «Centrul Internațional Constantin Brâncuși» și «Centrul turistic pentru agrement și sport», CJ Dolj ajunge să implementeze în acest moment zece proiecte cu finanțare internațională prin POR, Programul de Cooperare Transfrontalieră și Programul Operațional Sectorial – Creșterea Competitivității Economice. În concluzie, CJ Dolj și Direcția de Afaceri Europene, responsabilă cu implementarea proiectelor cu finanțare comunitară, vor avea o lungă vară fierbinte, deoarece va trebui să lucrăm într-un ritm alert pentru a finaliza până în 2015 absolut toate aceste proiecte pe care le derulăm”.
La conferința de presă desfășurată la Palatul Administrativ a participat conducerea Consiliului Județean Dolj, reprezentată de președintele Ion Prioteasa și vicepreședinții Alina Tănăsescu și Cristinel Iovan, alături de directorul Direcției de Afaceri Europene a CJ, Ileana Măjină, și directorul ADR S-V Oltenia, Marilena Bogheanu. (S.M.)

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: targ saptamanal banie craiova program 2015, președintele consiliului județean (cj) dolj, constantin brâncuşi, consiliul judetean dolj calendar targuri saptamanale, ion prioteasa, program targ saptamanal craiova 2015

Leave a Reply


Current month ye@r day *