Ion Prioteasa: CJ Dolj va implemnta un proiect în valoare de 4,3 milioane de euro prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013

28/07/2014 4:30 pm0 comments

4

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat, luni, că un nou proiect în valoare de 4,3 milioane de euro va fi implementat de CJ prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, o sumă importantă, de aproape 1,5 milioane de euro, fiind alocată pentru construirea, la Craiova, a „Centrului de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră”.

Totodată, Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, a precizat că, în ultimii ani, CJ a contribuit semnificativ prin accesarea de proiecte europene, dar și din fonduri proprii la dotarea și îmbunătățirea condițiilor de intervenție ale cadrelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).

5
„Ne amintim de o perioadă foarte grea pentru Dolj, o perioadă în care sudul județului nostru a fost grav afectat de inundațiile din primăvara anului 2006, ale căror efecte au condus la strămutarea unui sat – Rast. Am văzut atunci intervențiile deosebite ale cadrelor ISU, care, pe lângă lucrurile bune pe care le-a făcut pentru a salva vieți, dar și bunurile oamenilor, au întâmpinat dificultăți în intervențiile lor, asta și pentru că nu au avut la dispoziție toate echipamentele necesare pentru a acționa așa cum ar fi putut să o facă.
Atunci, am elaborat o strategie care, în anii care au urmat, am reușit să o punem în valoare, puțin câte puțin. Mă refer aici la dotarea ISU Dolj, pe de-o parte, și întărirea relațiilor cu vecinii noștri de peste Dunăre, din Bulgaria, pe de altă parte, pentru că foarte multe dintre proiectele europene nu le puteam accesa decât în parteneriat.
Unul dintre primele demersuri comune în cadrul acestor programe de colaborare transfrontalieră a prevăzut construirea, la Craiova, a unui centru de comandă pentru situațiile de urgență, centru care beneficiază de o dotare specială. Trebuie să spunem că am avut la dispoziție o sumă importantă, de 5,6 milioane de euro, din care județul Dolj a beneficiat de 4,3 milioane de euro, în timp ce districtul Vratsa a luat 1,3 milioane de euro.
Cu acești bani, CJ Dolj se implică în asigurarea celor mai bune condiții pentru ISU, de această dată construind un sediu care va fi de referință în România. De asemenea, prin acest proiect vor mai fi achiziționate pompe motorizate şi o ambarcațiune cu motor, pentru operaţiunile de căutare şi salvare.

fatada_est fatada_vest fatada_sud si nord
Doljul a avut o șansă extraordinară în urmă cu câțiva ani, atunci când, având la aceeași masă reprezentanții celorlalte județe din Oltenia, a devenit lider în cadrul unui proiect în care au fost accesate peste 15 milioane de euro din fonduri europene. Finanțarea a fost necesară pentru achiziția de echipamente pentru intervențiile în cazuri grave și de maximă operativitate, echipamente care au intrat în dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea.
Într-o primă fază, am avut 12 milioane de euro, cu care au fost cumpărate un număr de 44 de utilaje pentru intervenții de urgență. Datorită unor economii pe care am reușit să le facem, am rămas cu un rest de cinci milioane de euro. Cu acești bani am luat alte zece mașini și echipamente care, de asemenea, vor fi date celor cinci inspectorate din Oltenia. Acum, suntem implicați cu o nouă achiziție de vehicule. De această dată, utilajele pe care le cumpărăm sunt destinate deszăpezirilor, valoarea acestui ultim proiect fiind de 1,2 milioane de euro.
În același context, al investițiilor pe care CJ Dolj le-a făcut în acest sector sensibil și complex, cel al intervențiilor în situații de urgență, trebuie punctat și amintit rolul foarte important pe care l-au avut prim-ministrul Victor Ponta și Guvernul în aducerea la Craiova, în decembrie 2012, a elicopterului SMURD, cu care s-a reușit într-un timp așadar foarte scurt salvarea a sute de persoane. A fost cadoul de Crăciun pe care Guvernul Ponta l-a făcut pentru această regiune”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, Ileana Măjină, directorul Direcției de Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, a spus: „Valoarea proiectelor cu finanțare europeană implementate de Consiliul Județean Dolj pentru situațiile de urgență se ridică la 23,5 milioane de euro. Merită spus că, în momentul în care vom semna contractul de finanțare pentru proiectul achiziției de utilaje pentru deszăpezire, valoarea acestora va ajunge la 25 de milioane de euro. Odată cu implementarea tuturor acestor proiecte, eu cred că suntem mai pregătiți pentru a acționa în astfel de momente dificile, care necesită intervenții într-un timp cât mai scurt”.
Consiliul Județean Dolj, în calitate de Partener Lider, în parteneriat cu Administrația Districtului Vratsa și cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia” Dolj a înaintat spre finanțare proiectul „Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră”, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de dezvoltarea cooperării dintre autorităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă în regiunea de graniţă Dolj-Vratsa.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 5.638.008,55 euro, 4.350.671,05 euro aferente activităţilor implementate de Consiliul Județean Dolj, respectiv 1.287.337,55 euro pentru activităţile implementate de către partenerul bulgar – Administraţia Districtului Vratsa. (S.M.)

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: proiect fonduri europene, cj dolj, ion prioteasa

Leave a Reply


Current month ye@r day *