Învăţământul teologic universitar din Oltenia şi-a sărbătorit ocrotitorii

31/01/2014 11:15 am0 comments

Praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învăţământului teologic, a fost sărbătorit ieri, 30 ianuarie, în mod deosebit la Craiova.

hram teologie 1Manifestările dedicate evenimentului au început la orele dimineţii prin săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti la Paraclisul mitropolitan „Maica Domnului – Dudu”, de către Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Au slujit alături de Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Au fost prezenţi studenţi şi profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova, precum şi credincioşi din toate zonele municipiului.
La finalul Sfintei Liturghii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Nicodim . Preasfinţia Sa a vorbit despre viaţa, opera şi faptele de sfinţenie ale Sfinţilor Trei Ierarhi, scoţând în evidenţă modelul de educaţie creştină pe care cei trei dascăli ai teologiei ortodoxe îl oferă tuturor credincioşilor.
Momentele sărbătoreşti au continuat în sala de festivităţi a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie, cu o întrunire festivă în cadrul căreia a fost omagiată personalitatea si viata Sfinţilor Trei Ierarhi. Atmosfera de bucurie duhovnicească a fost întregită de Corul Facultăţii de Teologie care a susţinut un scurt concert de muzică psaltică, sub bagheta părintelui lector univ. dr. Ion Bîrnea.
În cuvântul de încheiere, IPS Părinte Mitropolit Irineu a exprimat bucuria comuniunii în cuvânt de laudă şi rugăciune, prilejuită de sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi. “Este un moment care ne uneşte, un moment de comuniune frătească ce sporeşte râvna de a continua să mergem pe drumul spre ţelul nostru final, comuniunea cu Dumnezeu, avându-i permanent ca modele pe Sfinţii Trei Ierarhi, cei care ne dau putere şi ne sunt permanent mijlocitori înaintea Părintelui Ceresc.” IPS Părinte Mitropolit a subliniat permanenta purtare de grijă pe care Sfintii Trei Ierarhi o au faţă de ostenitorii din învăţământul teologic universitar. “Sfinţii Trei Ierarhi au fost tot timpul alături de noi şi i-am simţit permanent ca adevăraţi ocrotitori ai facultăţii noastre. Am constatat astfel cum creştem an de an în viaţă şi trăire duhovnicească, cum creştem în cunoaştere şi ne bucurăm pentru aceasta, în zi de sărbătoare, împreună cu Sfinţii Trei Ierarhi”, a spus IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Decanul Facultăţii de Teologie din Craiova. (S.M.)

 

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: grigorie teologul şi ioan gură de aur, praznicul sfinţilor trei ierarhi: vasile cel mare

Leave a Reply


Current month ye@r day *