Fiecare Copil în Grădiniță în județul Dolj – peste 400 de copii în program

13/05/2015 5:14 pm0 comments

Anul acesta școlar, jumătate din cei aproape 850 de copii înscriși la grădiniță în 6 comune din Dolj au beneficiat de proiectul Fiecare Copil în Grădiniță în județele Brașov, Dâmbovița și Dolj, implementat de Asociația OvidiuRo, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, Inspectoratul Școlar Județean și cu școlile și autoritățile locale.

Fiecare Copil in Gradinita 1_foto credit_Adrian Scutariu

Astfel, datorită proiectului, 418 copii ce provin din familii cu o situație financiară precară au fost susținuți să meargă zilnic la grădiniță începând din luna septembrie 2014, comparativ cu 157 de copii, în anul școlar 2013-2014 (atunci când programul era implementat în doar 2 comunități). Obiectivul OvidiuRo este ca, având suportul partenerilor, să aducă la grădiniță fiecare copil din județul Dolj – ca prima șansă la educație și la ruperea cercului vicios al sărăciei.

Proiectul, parte din programul Fiecare Copil în Grădiniță, este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, se desfășoară pe perioada acestui an școlar și are o valoare totală a finanțării de 244.131 de Euro, din care 70.000 de Euro sunt alocați proiectului în județul Dolj, pentru cele 22 de grădinițe din comunele Calopăr, Valea Stanciului, Cetate, Maglavit, Podari și Amărăștii de Jos. În acest moment, datorită proiectului, în 5 din cele 6 comunități au fost identificați, înscriși și susținuți să meargă zilnic la grădiniță toți copiii defavorizați (în Calopăr, procesul de recrutare fiind încă în desfășurare).Fiecare Copil in Gradinita_2
Raportat la celelalte 2 județe parte din proiect – Brașov și Dâmbovița – Dolj a înregistrat cea mai mare creștere a ratei de prezență a copiilor săraci la grădiniță față de anul școlar precedent (+20%), cu rezultate foarte bune în Cetate, unde frecvența a crescut cu 48% (de la 38% în anul școlar anterior la 90% în luna decembrie, 2014). De asemenea, tot în Cetate, numărul copiilor săraci care frecventează regulat grădinița a crescut de peste 3 ori (de la 18 copii în anul școlar 2013-2014, la o medie de 61, începând cu septembrie 2014), în timp ce în Maglavit și Valea Stanciului s-a dublat. Ca procentaj pe județ, rata medie de prezență a copiilor din program a fost de 75% (față de 55% în anul școlar 2013-2014).

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa: „Rezultatele înregistrate în acest an școlar demonstrează faptul că Fiecare Copil în Grădiniță este un model de program educațional care funcționează. Am reușit, împreună cu OvidiuRo și partenerii locali, să creăm condițiile necesare pentru ca, în 6 comunități din județ, peste 400 de copii proveniți din medii defavorizate să poată frecventa cursurile unei unități de învățământ preșcolar, asigurându-le astfel un start corect la școală și în viață.

Ne-am dori ca acest proiect să poată fi extins în întreg județul, astfel ca toți copiii să se bucure de beneficiile sale, sens în care sperăm într-o îmbunătățire a cadrului legislativ care să permită Consiliului Județean o mai mare implicare. De altfel, prin întreaga sa activitate, CJ Dolj a dovedit că, de fiecare dată când a avut posibilitatea, și-a oferit sprijinul pentru inițiativele menite să susțină și să promoveze educația, egalitatea de șanse și protecția socială.“

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: consiliul județean dolj, inspectoratul Școlar județean, asociația ovidiuro

Leave a Reply


Current month ye@r day *