Dolj: Săptămâna Europeană a Vaccinării, în perioada 20-25 aprilie 2015

17/04/2015 2:33 pm0 comments

vaccinDirecţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj, în colaborare cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Inspectoratul Şcolar Dolj, Asociatia pentru Sanatate, Educatie şi Familie, filiala Craiova, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, Crucea Rosie Dolj, celebrează în în perioada 20-25 aprilie 2015, Săptămâna Europeană a Vaccinării.

Săptămâna Europeană a Vaccinării este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Săptămâna Europeană a Vaccinării promovează ca mesaj cheie faptul că vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii.
În perioada 20-25 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Imunizare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc, identificate.
Anul 2015 marchează a 10-a aniversare a Săptămânii Europene a Vaccinării. Aceasta oferă o oportunitate de a creşte gradul de conştientizare cu privire la progresele care au fost realizate de programele de imunizare, precum şi necesitatea de a creşte angajamentul pentru imunizare.
Este nevoie de un angajament crescut faţă de imunizare, la nivel politic, profesional şi personal, pentru a proteja beneficiile obţinute de sănătatea publică şi pentru a evita golurile imunitare.
Tema campaniei este: Angajament pentru imunizare – cum poate Europa să elimine bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
Scopul campaniei este: Creşterea acoperirii vaccinale prin vaccinarea unui număr cât mai mare de copii rămaşi nevaccinaţi / vaccinaţi incomplet (restanţieri) cu vaccinuri ROR şi polio, în principal.
Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de imunizare în ultimii 30 de ani a condus la realizări remarcabile.
Regiunea europeană a OMS a fost certificată ca fiind „fără poliomielită” în anul 2002, iar în ultimele decenii numărul de cazuri de rujeolă din regiune a fost redus cu mai mult de 90%.
Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut. Lacune în acoperirea vaccinală persistă în toate ţările. În timp ce, succesul programelor de imunizare în controlul bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare a condus la faptul ca mulţi părinţi şi profesionişti din domeniul sănătăţii să nu se mai teamă de aceste boli, încrederea publicului în vaccinuri a fost afectată de diverse grupuri, site-uri web sau de către presă, care, au pus sub semnul întrebării necesitatea şi siguranţa vaccinării.
De asemenea, în procesul de stabilire a priorităţilor pentru sănătate, angajamentul politic faţă de imunizare a scăzut. Este necesar ca sprijinul politic puternic pentru imunizare să fie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care vor cauza îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese şi, vor plasa o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate.
Epidemiile recente de rujeolă şi rubeolă accentuează responsabilitatea regională pe care toţi trebuie să ne-o asumăm, pentru a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinarea salvează milioane de vieţi în fiecare an şi, acest succes al sănătăţii publice, trebuie susţinut.
Cu toate acestea, unul din cinci copii şi mulţi adulţi, nu sunt vaccinaţi corespunzător.
Lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea este un motiv cheie pentru care mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se vaccineze sau să nu-şi vaccineze copiii.
Este imperativ necesar ca toate ţările din Europa să furnizeze informaţii clare, corecte şi echilibrate despre riscurile bolilor şi beneficiile vaccinurilor.

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: cabinetele Şcolare, autoritaţile publice locale, direcţia de sănătate publică a judeţului dolj, asistenţii comunitari

Leave a Reply


Current month ye@r day *