Dolj: Percheziţii la membrii unei grupări suspectate de fraude informatice. Gruparea transfrontalieră retrăgea bani din bancomate din state europene

16/07/2014 12:19 pm0 comments

politistiPotrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), anchetatorii au făcut, miercuri, 112 percheziţii în Bucureşti, Dolj şi Timiş, în cadrul unei operaţiuni de mareamploare, pentru anihilarea unei grupări criminale cu caracter transfrontalier, care acţiona pe trei direcţii, respectiv trafic de substanţe cu caracter psihoactiv, skimming şi fraudarea firmelor de transferuri monetare situate, de regulă, în state din centrul şi vestul Europei, informează Mediafax.

Gruparea transfrontalieră retrăgea bani din bancomate din Franţa, Marea Britanie, Germania, Austria
Membrii grupării infracţionale transfrontaliere retrăgeau fraudulos bani de la bancomate din Franţa, Marea Britanie, Coreea de Sud, Germania, Austria, Belgia şi Norvegia şi îi transferau apoi în România, unde cumpărau bunuri mobile şi imobile, pentru a nu se afla că erau obţinuţi ilicit.
Membrii grupului infracţional organizat sunt suspectaţi că ar fi instalat fraudulos un program informatic, de tip malware, în sistemul informatic folosit şi pentru servicii copy-shop de un agent sau subagent de transferuri monetare, aflat de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei, printre care Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia şi Norvegia, sistem informatic pe care ar fi ajuns astfel să-l controleze de la distanţă.
“Prin intermediul altui sistem informatic (de ex. telefon mobil) au fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanţă date informatice nereale privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România”, a precizat DIICOT, într-un comunicat de presă.
Paguba era suportată fie de francizor, respectiv agentulul sau subagentul al cărui sistem informatic a fost efectiv controlat, fie chiar de către francizor – societăţi internaţionale de transfer monetar, de regulă pentru sume de bani mai mari, raportat şi la bonitatea agentului sau subagentului implicat.
DIICOT a precizat că, până în prezent, a fost determinată o pagubă de peste 800.000 de dolari numai la un francizor.
Anchetatorii au mai stabilit că o parte dintre membrii grupului infracţional organizat desfăşurau şi activităţi de skimming, falsificare de instrumente de plată electronică şi punere a lor în circulaţie prin retrageri frauduloase de numerar.
În urma cercetărilor s-a stabilit că, începând din anul 2012, membrii grupului infracţional organizat ar fi săvârşit infracţiuni de skimming şi retrageri frauduloase de bani de la bancomate din Franţa, Marea Britanie, Coreea de Sud, Germania, Austria, Belgia şi Norvegia, sumele fiind apoi transferate în România.
Totodată, unul dintre membrii grupului şi-a constituit în paralel o reţea de procurare, preparare şi distribuţie de produse cu efect psihoactiv, care conţin un cannabinoid sintetic (ce conţin 5F-PB22, un cannabinoid sintetic, substanţă psihoactivă nouă în înţelesul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului Europei), au precizat procurorii.
La sediul DIICOT Craiova vor fi audiate peste o sută de persoane, majoritatea beneficiare ale sumelor de bani transferate fraudulos prin instalarea programului informatic malware.
La percheziţii au participat poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Bucureşti, Piteşti, precum şi lucrători de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj şi de la Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova. Suportul de specialitate în cauză a fost asigurat de SRI şi DIPI.
Cu sprijinul autorităţilor judiciare franceze, au fost efectuate simultan percheziţii şi în Franţa, unde unii dintre membrii grupării desfăşurau acţiuni de skimming, în aria metropolitană Paris.
Întreaga acţiune a beneficiat de sprijinul Europol, se mai arată în comunicatul DIICOT. (S.M.)

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: perchezitii dolj, direcţiei de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism (diicot)

Leave a Reply


Current month ye@r day *