Dolj: 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române

03/04/2015 3:55 pm0 comments

În contextul sărbătoririi a 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Mihai Bravul” Dolj în colaborare cu Universitatea din Craiova, având ca partener Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, au organizat, vineri, Conferinţa cu participare internaţională „Jandarmeria Română – de la structuri arhaice la Eurogendfor” la care vor lua parte academicieni, cercetători, profesori universitari, reprezentanţi ai instituţiei „oamenilor de arme”, precum şi un invitat special, Comandantul Forţei de Jandarmerie Europene – Eurogendfor.

11097127_763398890447618_693163035_o 11130932_763398880447619_247759752_o

„Am convingerea că oraşul nostru va deveni în anul 2021 Capitala Culturală a Europei iar pentru acest lucru, oraşul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, una dintre acestea fiind un save city, adică niciunul dintre turiştii care o să vină aici nu trebuie să aibă probleme iar pentru acest lucru veghează zi de zi Jandarmeria Română. La ceas aniversar, vreau să fiu şi eu printre cei care va spun <<La mulţi ani>> şi mult succes în continuare”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

„Profesionalismul jandarmilor români în misiuni internaţionale precum şi prodigioasa activitate desfăşurată în spiritul 3dezvoltării relaţiilor de colaborare internaţionale au contribuit esenţial la procesul de afirmare a Jandarmeriei Române ca forţă profesionistă, credibilă, ancorată la realităţile evoluţiei mediului de securitate european şi euroatlantic. Toate acestea au determinat primirea Jandarmeriei Române în anul 2008 în cadrul Forţei Jandarmeriei Europene ca membru cu drepturi depline iar în acest an deţinerea preşedinţiei acestei structuri de elită a forţelor de jandarmerie europene cu statut militar, prin persoana inspectorului general al Jandarmeriei Române.
Acest fapt reprezintă un element de importanţă majoră în cadrul procesului de definitivare a integrării europene a ţării noastre, România consolidându-şi astfel statutul de furnizor de stabilitate şi securitate atât în cadrul UE dar şi în raport cu alte structuri alte organizaţii internaţionale (ONU, NATO,OSCE).
Această manifestare ştiinţifică din Craiova vine să confirme aceste aspecte, prezenţa Comandantului F.J.E. în comunitatea noastră evocă deschiderea şi preocupările instituţiilor europene din domeniul PESA pentru consolidarea securităţii şi ordinii publice pe continentul european dar şi în alte locuri de pe mapamond.
Prin serviciul public prestat de jandarmi alături de celelalte instituţii cu competenţe în domeniul ordinii publice această instituţie trebuie să asigure şi să consolideze gradul de ordine, siguranţă şi protecţie al cetăţenilor, prevenirea şi combaterea criminalităţii fiind astfel garantul ferm al ordinii constituţionale, al democraţiei şi drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.
Pentru tot ceea ce reprezintă Jandarmeria Română astăzi în România, în Europa şi în lume, vă rog să primiţi expresia consideraţiei mele dorindu-vă totodată succes deplin la lucrările conferinţei”, a spus prefectul judeţului Dolj, Nicolae-Sorin Răducan.

„Este un bun prilej de a-mi exprima stima și aprecierea pentru felul în care vă onorați uniforma, aducându-vă zi de zi contribuția decisivă la menținerea ordinii și siguranței, la păstrarea unui climat de legalitate și normalitate, acționând în sprijinul și în beneficiul comunității.4
Doresc să vă felicit pentru inițiativa organizării acestei importante conferințe, dedicate evoluției și transformărilor majore pe care Instituția Jandarmeriei le-a cunoscut în țara noastră, de la primele forme de constituire și până la structura modernă de astăzi, membru cu drepturi depline al Forței de Jandarmerie Europene.
De altfel, prezența domnului colonel Francisco Esteban Perez, comandantul Forței de Jandarmerie Europene, confirmă prestigiul corpului de profesioniști care face cinste județului Dolj. Craiova devine astfel gazda unui eveniment cu totul deosebit, care reunește distinse personalități ale lumii academice, universitare, științifice și militare, a căror participare o salut cu toată deschiderea, după cum salut călduros și însemnata apariție editorială, posibilă prin strădania domnului general de brigadă doctor Constantin Florea.
La ceas aniversar, vă rog să primiți urările mele sincere de sănătate, putere de muncă și cât mai multe împliniri, atât pe plan personal, cât și în îndeplinirea nobilei, dar dificilei misiuni asumate, în spiritul respectului pentru lege și adevăr, pentru ordine și siguranță publică. La mulți ani!“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

 

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: ion prioteasa, jandarmeria română, lia olguța vasilescu, nicolae sorin răducan

Leave a Reply


Current month ye@r day *